Boek
Nederlands

Juf doe niet zo suf !

Dolf Verroen (auteur), Sylvia Weve (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Toon en Els maken vaak ruzie in de groep. Juf vindt dat niet leuk. Zij geeft straf. Maar Jet weet al wat er is gebeurd. Vanaf ca. 6 jaar.
Leesniveau
AVI 2
Titel
Juf doe niet zo suf ! / Verroen, Dolf ; tek. van Weve, Sylvia
Auteur
Dolf Verroen
Illustrator
Sylvia Weve
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 1994
23 p. : ill.
ISBN
90-276-3158-1

Besprekingen

Dit leesboekje voor beginnende lezers beschrijft een wat onwerkelijke schoolsituatie. De ene leerling, Jet, lijkt wel te slapen in de groep. Twee andere leerlingen, Toon en Els, hebben voortdurend ruzie in de klas. Buiten school blijken ze goede vrienden. Toon krijgt van Els een ring, waar hij aanvankelijk heel blij mee is, maar hij mag niet van Els vertellen van wie hij de ring heeft gekregen. Zij is bang dat iedereen zal zeggen dat zij verliefd is op Toon. Toon doet de ring af, Els wil dan de ring terug. Toon geeft hem niet en weer maken ze ruzie in de klas. De juf zet Toon en Els uit elkaar. Maar dan ontwaakt Jet en die zegt: Juf doe niet zo suf. Die twee zijn vriendjes. Daarop mag Toon weer naast Els zitten en doet Jet weer of ze slaapt. Het verhaal is verteld in korte zinnen, waarin soms moeilijke woorden staan: liegbeest, benieuwd, glanzen, verloofd. De afwisselend gekleurde en zwart-witte plaatjes hebben gelukkig meer humor dan het verhaal zelf.

Over Dolf Verroen

Rudolf Johan (Dolf) Verroen (Delft, 20 november 1928) is een Nederlandse schrijver, criticus en vertaler.

Levensloop

Dolf Verroen studeerde Frans in Den Haag en werkte bij verschillende boekenwinkels en kantoren. Tevens heeft hij als nacht-editor bij Het Vrije Volk gewerkt.

Verroen schreef zijn eerste boek al toen hij net veertien jaar was: Het boek van Jan-Kees, dat wel pas uitgegeven zou worden in 1958. Het eerste boek van hem dat gepubliceerd werd, was een bundel gedichten In los verband met tekeningen van Miep de Leeuwe en Willy Rieser (1955). In 1956 volgde Van eeuwigheid tot amen, een novelle die met Het zwarte licht van Harry Mulisch genomineerd werd voor de Stadprijs van Amsterdam. Daarna volgden enkele romans en de verhalenbundel Onderdak.

In de periode daarna hield hij zich voornamelijk bezig met vertaalwerk. Hij vertaalde o.a. Mirjam het monster, een kinderboek va…Lees verder op Wikipedia