Boek
Nederlands

Do, Re, Mi

Dominique Maes (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Samen met DO gaat kabouter Pepijn op zoek naar hun andere vriendjes tot de vos opduikt en ze die verjagen met harde muziek. Prentenboek met zachtgekleurde tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Dieren, Muziek
Titel
Do, Re, Mi
Auteur
Dominique Maes
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2001
[26] p. : ill.
ISBN
90-6822-735-1

Besprekingen

Op een dag klopt Do aan bij Pepijn. Hij nodigt Pepijn uit om op zoek te gaan naar Re. Vandaar gaat het naar Mi, naar Fa, naar Sol, naar La en naar Si. Maar dan staat opeens een boze vos voor hun neus. Hij wil Do en de andere muzikanten opeten. Gelukkig brengt de luide muziek hem op andere gedachten.

Het originele aan dit pop-upboek is de speelse manier waarop de verschillende noten worden voorgesteld. Do en zijn vriendjes zijn muzikanten. Pas wanneer ze allemaal samenspelen, ontstaat er muziek. Om het verhaal een zekere spanning te geven, duikt plotseling een boosaardige vos op. Dat is dan weer een cliché dat niet echt hoefde. Ook de illustraties zijn niet opvallend en nogal schematisch. Maar het boek als geheel vormt een leuk opstapje om het met kleuters over muziek te hebben.

[Sofie De Jonckheere]
In dit prentenboek op oblongformaat zijn de pastelkleurige tekeningen over twee pagina's gespreid. Pepijn (een soort kabouter) staat klaar met zijn muziekinstrument (een soort klarinet) als op de deur wordt geklopt. Een dier met de naam DO nodigt hem uit mee te gaan. Ze gaan op zoek naar allerlei vriendjes, die in het boek achter openklappende deurtjes, luikjes, bladen en slakkenhuis te vinden zijn. Plotseling zien ze een vos, met de hoge DO in zijn bek. Als alle dieren hard muziek maken, laat de vos het beestje los en slaat op de vlucht. Alle dieren maken plezier met de muziek. Het verhaal is aardig opgebouwd, al is het vreemd dat de dieren die de lage en de hoge DO voorstellen zeer verschillend zijn. Op de schutbladen staan de noten met hun weergave op een rijtje, vooraan van laag naar hoog, achter van hoog naar laag, tevens vormgegeven door de grootte van de dieren. Jammer is dat de beweegbare delen zo kwetsbaar zijn vanwege het dunne papier. Op de achterkant van de flapjes staan d…Lees verder