Boek
Nederlands

De schim van mijn liefde

Duong Thu Huong (auteur)
+1
De schim van mijn liefde
×
De schim van mijn liefde De schim van mijn liefde

De schim van mijn liefde

Titel
De schim van mijn liefde
Auteur
Duong Thu Huong
Uniforme titel
Chon vang
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Vietnamees
Oorspr. titel
No man's land
Uitgever
Breda: De Geus, 2007
509 p.
ISBN
9789044510669

Besprekingen

Mièn woont in een bergdorp in Vietnam waar ze al negen jaar gelukkig en voorspoedig leeft met man en kind. Daar komt een eind aan als haar eerste man, Bon, plotseling terugkeert. Mièn was in de veronderstelling dat deze man, die ze als 17-jarige in een impuls trouwde, net voor zijn vertrek als soldaat omgekomen was in het oerwoud. Ze voelt zich verplicht om terug te gaan naar haar eerste man, alhoewel Mièn niets meer voor hem voelt. Bon heeft geen bezittingen meer, maar wel een afschuwelijke zus die bij hem inwoont. Hij vindt dat hij recht heeft op Mièns liefde na al zijn ontberingen. Er ontstaat een wanhopige driehoeksverhouding tussen Mièn en haar twee mannen, in de schaduw van een vreselijk oorlogstrauma. In Vietnam is de schrijfster (1947) zeer populair. Wegens haar kritiek op de regering en de communistische partij werd haar het recht ontnomen om buiten Vietnam te reizen en ze werd zelfs een tijd gevangen gezet. In Nederland verschenen vijf romans van Duong Thu Huong in vertaling…Lees verder

Over Duong Thu Huong

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ertezoute (talk)

Dương Thu Hương (nabij Thái Bình, 1947) is een Vietnamees schrijfster van theaterstukken, verhalen en romans.

Levensloop

Terwijl ze tijdens de Vietnamoorlog meestreed voor de bevrijding van haar land, werd ze erna vanwege kritiek op de Communistische Partij van Vietnam door de partij verstoten.

In haar standpunten neemt ze een humanistisch standpunt in en is ze een pleitbezorger voor de naleving van de rechten van de mens. Haar theaterstukken, verhalen en romans zijn in Vietnam verboden. Voor haar publicatieverbod werd ze in eigen land niettemin veel gelezen.

Vanwege haar kritiek op de regering en het systeem werd ze in 1991 veroordeeld tot zeven maanden gevangenisstraf. Volgens de officiële aanklacht zou ze staatsgeheimen hebben verraden, waarmee verwezen werd naar de publicatie van haar romans in het buitenland. Tot 2007 mocht ze het land niet verlaten. Daarna vertrok ze in ballingschap naar Frankrijk.

Lees verder op Wikipedia