Boek
Nederlands

Gooi dit boek maar uit het raam

Edward van de Vendel (auteur), Anjo Mutsaars (illustrator)
+1
Gooi dit boek maar uit het raam
×
Gooi dit boek maar uit het raam Gooi dit boek maar uit het raam
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Lim, Hotze en Toelijn krijgen een speciale juf, omdat zij anders leren. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Lezen, Schoolleven
Leesniveau
AVI 3
Titel
Gooi dit boek maar uit het raam / Edward van de Vendel ; tek. van Anjo Mutsaars
Auteur
Edward van de Vendel
Illustrator
Anjo Mutsaars
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2005
59 p. : ill.
ISBN
90-276-6025-5

Besprekingen

In dit boekje voor moeilijke lezers neemt de alternatieve leesbenadering het boek zelf over. Een oude juf ontfermt zich over een 'raar groepie' -- de stille, kleine Lim, de dikke Hotze en de impulsieve Toelijn -- drie outsiders die lezen en boeken verafschuwen. De juf ontvangt hen met het motto: gooi dit boek maar uit het raam. Dat boek is een 'maan roos vis'-taalboek (nota bene van uitgeverij Zwijsen zelf!). De juf gaat ervaringsgericht te werk. De 's' leert ze de kinderen aan door fietsbanden te laten leeglopen en hen in het zand te laten rollen, de 'b' moeten ze op hun buik schrijven. Ze weet ook de persoonlijkheidsproblemen van de kinderen aan te pakken. Het is een omslachtige methode die de kinderen uit hun schulp lokt en enthousiast maakt voor het lezen, maar de klasleraar toont zich geen voorstander. Aan de lessen komt een eind, maar de kinderen zijn nu gewapend om deel te nemen aan de gewone les, en bovendien blijkt de juf bereid hen na school verder te helpen. En de kinderen …Lees verder
Verhaal binnen de serie Bizon geel (voor snelle lezers in groep 3 die al een dikker boek aan kunnen op hun eigen AVI-niveau) over een juf die er wat onorthodoxe praktijken op na houdt. Daar weet ze echter wel resultaat mee te bereiken bij de drie, niet doorsnee kinderen: Lim, Hotze en Toelijn. Kinderen uit groep 3 zullen het leuk vinden om over die gekke juf te lezen. Bovendien zullen kinderen die, net als de hoofdpersonen uit het verhaal, moeite hebben met de gangbare leermethode, herkenning vinden. De om de 3 à 4 tekstpagina's geplaatste paginagrote illustraties in grijstinten spelen in op de tekst en vormen voldoende rustpunten. Elke tekstpagina is omkaderd alsof het de eerste pagina van een boek is. De gekleurde omslagillustratie met serie-uiterlijk is uitnodigend. Origineel verhaal, een van de betere delen uit de serie, voor ca. 6 tot 8 jaar.

Gooi dit boek maar uit het raam

Ben jij normaal? Gooi dit boek dan maar uit het raam. Zo begint het verhaal van Lim, Hotze en Toelijn. Omdat ze alledrie een beetje anders dan normaal zijn, krijgen ze extra lessen van Juf. Eerst vinden ze Juf maar een beetje raar, omdat ze ook zo anders dan anders is. Leren wordt spelen en spelen wordt leren bij haar in de les. Maar algauw merken ze dat anders toch wel héél leuk is en willen ze Juf niet meer kwijt. Een vrolijk en origineel boekje over anders zijn, dat is het minste wat je kan zeggen van ‘Gooi dit boek maar uit het raam’. Eenvoudige zwart-witillustraties sluiten aan bij de simpele, maar veelzeggende tekst. Hier en daar staan wat woorden die vrij moeilijk lijken voor een AVI-3-niveau en soms zijn de zinnen behoorlijk lang. Maar aangezien de Bizonreeks speciaal geschreven is voor jonge lezertjes met een grote leeshonger naar dikkere boeken, zal dat weinig problemen opleveren. Probeer het eens uit en anders: Gooi dit boek maar … Juist. Je snapt het.

Over Edward van de Vendel

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Wikidammer

Edward van de Vendel (Leerdam, 1 augustus 1964) is een Nederlands schrijver en vertaler van kinder- en jeugdboeken.

Biografie

Edward van de Vendel groeide op in Beesd, een dorpje in de Betuwe. Van de Vendel ging naar school in Culemborg. Daar was hij lid van het schoolcabaret en schreef hij liedjes. Vervolgens ging hij studeren aan de Pedagogische Academie en richtte hij samen met anderen een eigen school op in Heemstede.

Als kind was Van de Vendel geen fervent lezer. Toen hij wat ouder werd, ging hij echter steeds meer lezen. Vooral de boeken van Guus Kuijer, Paul Biegel, Wim Hofman, Els Pelgrom en de jeugdromans van Imme Dros vond hij aantrekkelijk. Zelf is hij van mening dat invloeden van Kuijer, Biegel en Hofman qua stijl in zijn werk terug te vinden zijn.

Hij droomde ervan voetballer of zanger te zijn, maar dit was niet voor hem weggelegd. Toen ging hij, net als zijn vader en moeder, in het onderwijs werken. H…Lees verder op Wikipedia

Suggesties