Boek
Nederlands

Vijftig tinten donkerder

E.L. James (auteur)
Anastasia heeft zich korte tijd weten te ontworstelen aan de seksuele fantasieën van de erotoname miljonair Christian Grey. Ze werkt nu bij een uitgeverij in Seattle, maar hij laat haar nog steeds niet met rust.
Titel
Vijftig tinten donkerder
Auteur
E.L. James
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Fifty shades darker
Parallele titel
50 tinten donkerder
Editie
23
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2012
550 p.
ISBN
9789044621853 (paperback)

Besprekingen

Er wordt verlangd, gevreesd en wild klaargekomen

Hij stond een paar weken in de bestseller top-10, de mannenversie van het erotische succes Vijftig tinten grijs, en heet Donkerder. Lazen we eerst een trilogielang met rode oortjes - of gapend - hoe de bleue studente Anastasia Steele wordt ingewijd in het sm-universum van zakenman Christian Grey, nu is het meneer zelf die zijn fascinatie voor Ana uit de doeken doet.

Voor wie het vergeten is: de megabestseller van E L James uit 2011 is de geschiedenis ingegaan als seksuele revolutie van mevrouw Modaal. Die is geëmancipeerd, wil ook seks, maar wil in de liefde toch graag behandeld worden als prinses. Dat onze Ana door haar baasje lustig richting handboeien en zweepjes wordt geduwd, bleek een schot in de roos, gelet op de wereldwijd 150 miljoen verkochte exemplaren en de grote animo voor de boekverfilming.

In de Tinten-trilogie draait het om de belevingswereld van Ana, die na een grensoverschrijding in het sm-spel uiteindelijk met haar narcistische droomprins breekt. In Donkerder lezen we het liefdesverhaal vanuit het perspectief van Christian, en gaat het verhaal verder: hij wil Ana terugveroveren. We duiken in de binnenwereld van de door een nare jeugd getroebleerde en nu o zo onzekere zakentycoon. Man en emotie, we zijn goed bezig.

Dat innerlijk beleven van Chris gaat ongeveer zo, in …Lees verder

Deze roman vormt het tweede lijvige deel van de 'Vijftig tinten'-trilogie. Op het einde van het eerste boek kwam de sm-relatie tussen de rijke zakenman Christian Grey en Anastasia abrupt tot een eind omdat Anastasia besefte dat ze niet Christians onderdanige kon zijn. Het lag gewoon niet in haar aard, ze kon niet leven met de voortdurende angst om gestraft te worden.
Het tweede deel begint waar het eerste geëindigd is: met een depressieve Anastasia die in tranen treurt om haar verloren liefde, want voor haar was de relatie met Grey niet enkel een seksuele relatie. Maar na enkele dagen blijkt dat dat ook niet het geval was voor Christian, want hij duikt weer op, verklaart zijn liefde aan haar en stemt zelfs in met – zoals hij het noemt – een 'gewone' relatie met 'vanilleseks'. Anastasia kan haar geluk niet op en hun relatie ontwikkelt zich tot een min of meer normale relatie, hoewel een ex-onderdanige roet in het eten komt strooien en Ana op haar nieuwe werk wordt lastiggevallen d…Lees verder
Anastasia Steele heeft zich korte tijd weten te ontworstelen aan de seksuele fantasieën van de spannende miljonair Christian Grey en werkt nu bij een uitgeverij in Seattle. Maar Christian laat haar nog steeds niet met rust. Hij zoekt haar opnieuw op en onderwerpt haar aan zijn lusten. Ze probeert aan hem te ontkomen, maar dat lukt haar niet. Tweede, niet zelfstandig te lezen deel in een trilogie die dankzij de social media een enorme hype werd in vooral de Verenigde Staten. Net als in het eerste deel, 'Vijftig tinten grijs'*, laten stijl, vorm en uitwerking van de personages te wensen over. De vele seksscènes zijn eentonig. Desondanks zullen veel lezers vanwege de hype benieuwd zijn naar dit tweede deel. Kleine druk.

Over E.L. James

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door ActuaLitté

Erika Leonard, geboren als Erika Mitchell, (Londen, 7 maart 1963) is een Brits schrijfster die bekend werd met haar erotische romantrilogie Fifty Shades of Grey (in het Nederlands vertaald als Vijftig tinten grijs), die ze schreef onder het pseudoniem E.L. James en waarvan er wereldwijd al 65 miljoen zijn verkocht waarvan 1,7 miljoen in Nederland (stand december 2012). Ze begon pas in 2009 met schrijven, toen ze de website FanFiction.net ontdekte, waar ze onder de naam Snowqueen's Icedragon schreef.

Leonard woont in Londen, met haar man en twee zoons. Voordat ze succes met schrijven had, werkte ze bij een televisiezender in Londen.

Bibliografie

Prijzen

  • 2012, Time 100, door Time, genoemd bij de 100 meest invloedrijke mensen in de wereld
  • 2012, Publishers Weekly, publicist van het jaar
  • 2012, National Book Award (UK), P…Lees verder op Wikipedia