Boek
Nederlands

De vogelverschrikker

Elisabeth Marain (auteur), Ingrid Godon (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Boer Rijkeboer heeft graan gezaaid. Zelien moet de vogels weghouden van het zaad. Zal haar dat lukken? Vanaf ca. 7 jaar.
Leesniveau
AVI 6
Titel
De vogelverschrikker / Elisabeth Marain ; tek. van Ingrid Godon
Auteur
Elisabeth Marain
Illustrator
Ingrid Godon
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2004
41 p. : ill.
ISBN
90-276-7696-8

Besprekingen

Zelien is zeven, komt uit een arm gezin en moet van boer Rijkeboer voor vogelverschrikker spelen. Ze werkt hard en slaat de hele dag op deksels om de vogels uit de buurt van het pasingezaaide graan weg te houden. Maar de bende van Kor, vijftien grote kraaien, trekt zich niets aan van Zelien. Ze plagen haar en snoepen flink van het graanzaad. Als boer Rijkeboer dreigt Zelien en haar familie uit hun huisje te zetten omdat Zelien geen kans ziet de vogels weg te jagen, besluiten de kraaien dat zij wel zonder hun snoepgoed kunnen als ze daarmee Zelien helpen. De kraaien komen het meisje zelfs helpen en jagen andere vogels van het veld. Fantasierijk en sprookjesachtig verhaal met als thema: ‘helpen’. Bevat zes paginagrote, in zwart-wit uitgevoerde illustraties. Deze zijn sfeervol en sluiten goed aan bij het verhaal. Deel uit een serie bedoeld voor kinderen van een jaar of 7 die snel vorderen met lezen.

Over Elisabeth Marain

Elisabeth Marain (Brugge, 24 mei 1943) is een Vlaams schrijfster. Haar bekendste werk is Rosalie Niemand uit 1988, waarvoor ze meerdere prijzen kreeg. Tot haar oeuvre behoren meerdere romans, maar ook verhalen, jeugdverhalen en reisreportages.

Elisabeth Marain werd geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omwille van het werk van haar vader, eerst zeeloods maar nadien kapitein ter lange omvaart, verhuisde de familie naar Berchem waar Marain opgroeide. Ze voltooide haar humaniora niet, maar studeerde nadien wel talen en geschiedenis aan de Antwerpse Volkshogeschool. In 1967 huwde ze en kreeg nadien drie kinderen. Na acht jaar huwelijk overleed haar man, wat ze zou verwerken in haar debuutroman Het tranenmeer.

In de biografische roman Rosalie Niemand beschrijft Marain het levensverhaal van een vrouw (Liliane Stijnen) die bijna vijftig jaar onschuldig en zonder geestesziek te zijn in een psychiatrische inrichting verbleef. Marain bewerkte de ro…Lees verder op Wikipedia

Suggesties