Makkelijk lezen
Nederlands

Een slimme dief

Els Rooijers (auteur), Wilbert Van der Steen (illustrator)
Het geld van Jurre is gestolen uit zijn sporttas. Zou de zus van Joost er meer van weten? Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Diefstal
Leesniveau
AVI 4
Titel
Een slimme dief
Auteur
Els Rooijers
Illustrator
Wilbert Van der Steen
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2005
44 p. : ill.
ISBN
90-276-7889-8 (hardback) 9789027678898 (hardback)

Besprekingen

Slimme kinderen hebben het moeilijker dan domme kinderen. Misschien mag je niet eens meer zeggen dat er domme kinderen zijn. Ze leren alleen maar moeilijk, langzaam, superlangzaam of helemaal niet. En soms willen helemaal niet meer leren. Nog wel achter de tv zitten of gamen of chatten. Maar leren en dus ook lezen is saai en vervelend. Voor al die kinderen zijn er vangnetten, differentiatiemogelijkheden heet dat in het onderwijs. Voor de slimme kinderen zijn er niet veel. Hier en daar een extra programmaatje, een uitdaginkje of een Bolleboosje en verder moeten ze het doen met dat wat eigenlijk bedoeld is voor oudere kinderen of volwassenen. De slimmeriken zijn ook ver in de minderheid. Van alle leerlingen in het voortgezet onderwijs in Nederland zit ruim 60 % in het VMBO, een deel doet voortgezet speciaal onderwijs en de rest hangt rond in het studiehuis. Toch staat hoogbegaafdheid in de top-5 van de problemen die leerlingen in het onderwijs ondervinden. Faalangst en dyslexie behoren …Lees verder
Jurres geld is gestolen uit zijn sporttas, die onbeheerd in de kleedkamer stond. Jurre heeft zo zijn verdenkingen, maar alle sporen leiden tot niets. Totdat hij in zijn tas een hondenriem vindt, die hem bij de dader brengt. Het blijkt een arme oude man, die zijn hond en puppy's te eten moet geven. Alles loopt goed af en Jurre eindigt zonder geld, maar wel met een puppy! Verhaal in de serie Zoeklicht detective, voor lezers die (nog) moeite hebben met lezen (AVI 4). Een eenvoudig, redelijk spannend verhaal, waarin Jurres reacties misschien wel begrijpelijk, maar in feite nogal onbeheerst en ongenuanceerd zijn. Met eenregelige zinnen en weinig leestekens (die zijn weggelaten ook waar die wel moeten staan). De illustraties in zwart-wit-grijstinten voegen weinig toe. Vanaf ca. 9 jaar.