Boek
Nederlands

De BSK-club

Els Ruiters (auteur), Rick De Haas (illustrator)
Bob (11) vormt samen met Sara en Eugene de bolle-sukkel-kakkerclub. Bob raakt na een schoolreisje naar een plantenkas verslaafd aan een geluksvrucht. Vanaf ca. 10 jaar.
Extra onderwerp
Clubs, verhalen
Leesniveau
AVI 9
Titel
De BSK-club / Els Ruiters ; met tek. van Rick de Haas
Auteur
Els Ruiters
Illustrator
Rick De Haas
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2007
169 p. : ill.
ISBN
9789021622118

Besprekingen

Wanneer meester Frank aankondigt dat de klas een uitstapje maakt naar een serre, is niemand echt enthousiast, zeker niet omdat ze een werkstuk moeten maken over wat ze gezien hebben tijdens hun bezoek. Totdat meester Frank hen vertelt dat diegene die het beste werkstuk gemaakt heeft ticketjes naar een wildwaterbanenpark krijgt. Bob, Sara en Eugene, de 'bolle-sukkel-kakkerclub' zoals ze genoemd worden door hun klasgenootjes, willen die ticketjes winnen en doen hun best in de kas. Sara ontdekt dat er kolibries zitten en ze besluit de kleine vogeltjes te volgen. Ze stuit op een prachtige bloem met een onweerstaanbare geur, de Flora fortuna fallax. Meneer Levis, de eigenaar van de kas, vertelt hen dat de zaadjes van de plant geluk brengen aan wie ze opeet. Eugene en Sara geloven er niet in, maar Bob wel. Hij wordt steeds gepest omdat hij een sukkel is (hij struikelt zelfs over een grassprietje) en ziet een beetje meer geluk wel zitten. Hij besluit in de serre in te breken en hij steelt ee…Lees verder
Sara, Bob en Eugene vormen de bsk-club (bsk staat voor bolle-sukkel-kakker) en zijn de pispaaltjes van groep 7B. Op een excursie naar een geheimzinnige plantenkas ontdekken ze een bijzondere plant waarvan de vruchten geluk zouden brengen. Bob (11) steelt de volgende dag een vrucht van de plant en eet de zaadjes: opeens is hij geen sukkel meer en lukt alles hem. Hoe lang zou dat goed gaan? De auteur (1964) schreef eerder onder andere een 'chicklit'-roman en de kinderboeken 'De drakenmeester' en 'Het geheim van de vleermuisjager'*, waarin sprookjes- en detective-elementen de hoofdrol spelen. Ook in deze uitgave zijn die aanwezig. Verder is het een verhaal over verslaving en de waarde van vriendschap waar de moraal wel behoorlijk dik op ligt. Ondanks dat en de eendimensionale bijfiguren en de tamelijk onwaarschijnlijke wendingen, redden de vlotte stijl en goede dialogen dit boek. De grappige zwart-witillustraties ondersteunen de tekst. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Els Ruiters

Els Ruiters (Eindhoven, 28 maart 1964) is een Nederlandse auteur van jeugdboeken, chicklit en thrillers. Ruiters werkt parttime als dtp'er / grafisch vormgever.

Bibliografie

Jeugdboeken

 • De bsk-club (Uitgeverij Ploegsma)
 • De bsk-club: Flashback! (Uitgeverij Ploegsma)
 • Het geheim van de vleermuisjager (Uitgeverij Leopold)
 • Babysit Babes 1: Chips en zakgeld (Uitgeverij Ploegsma)
 • Babysit Babes 2: Om te zoenen (Uitgeverij Ploegsma)
 • Babysit Babes 3: Slippers en laptops (Uitgeverij Ploegsma)
 • Babysit Babes 4: Pizza met problemen (Uitgeverij Ploegsma)
 • Babysit Babes 5: In de wolken (Uitgeverij Ploegsma)
 • Babysit Babes 6: Verliefd XXL (Uitgeverij Ploegsma)
 • Babysit Babes 7: Dubbel Succes (Uitgeverij Ploegsma)
 • Babysit Babes 8: Kampvuur en kusjes (Uitgeverij Ploegsma)
 • De onmogelijke opdracht (Uitgeverij…Lees verder op Wikipedia

Suggesties