Boek
Nederlands

De schooier en de geleerde

De geschiedenis van een Zwitserse familie op basis van hun eigen geschriften, waarbij vele aspecten van het leven in de zestiende eeuw aan de orde komen.
Titel
De schooier en de geleerde
Auteur
Emmanuel Le Roy Ladurie
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le mendiant et le professeur
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 1996
463 p.
ISBN
90-351-1607-0

Besprekingen

De Zwitser Thomas Platter (1499-1582) werkte zich op van arme herdersjongen tot welvarend drukker en schooldirecteur in Bazel. Zijn zonen Felix (1536-1614) en Thomas (1574-1628) werden vooraanstaande medici. Alle drie schreven ze memoires en reisjournalen. Op basis hiervan schreef Le Roy Ladurie een kroniek van deze familie, waarvan dit het eerste deel is*. Deze familiegeschiedenis is aangekleed met zoveel mogelijk andere gegevens, zodat veel aspecten van het leven in die tijd aan de orde komen, bijvoorbeeld de pestepidemieën, de godsdienststrijd en het onderwijs. Het is daarmee een zeer rijk boek, dat echter door de vele namen, de wat vage Franse stijl en de bij tijden zeer slechte vertaling moeilijk leesbaar is. Le Roy Ladurie is de auteur van de bestseller 'Montaillou' (1978) en veel mensen zullen daarom ook dit boek willen lezen. Dit boek is minder toegankelijk dan Montaillou, maar zeker net zo belangrijk. Paperbackeditie, kleine druk, kaarten, alfabetisch register.

Over Emmanuel Le Roy Ladurie

Emmanuel Le Roy Ladurie (Les Moutiers-en-Cinglais (Calvados), 19 juli 1929) is een Frans historicus.

Hij is gespecialiseerd in de laatste periode van de middeleeuwen en de daarop volgende vroegmoderne tijd en heeft naam gemaakt als microhistoricus door zijn gedetailleerde beschrijving van plaatselijke en levensgeschiedenissen van 'onbeduidende' nederzettingen en personen. Wat Frankrijk betreft, heeft hij vooral over de geschiedenis van de Languedoc geschreven.

Levensloop

Le Roy Ladurie is oud-directeur van de Bibliothèque nationale de France. Voordien doceerde hij onder andere aan het Collège de France.

Hij begon zijn loopbaan aan de universiteit van Montpellier en behoorde nadien een tijd tot de staf van de École des Hautes Etudes en Sciences Sociales te Parijs.

Hij is internationaal vooral bekend geworden als auteur van het boek Montaillou, een ketters dorp in de Pyreneeën (1294-1324). Hij behoort…Lees verder op Wikipedia