Boek
Nederlands

Airman

Eoin Colfer (auteur)
+1
Airman
×
Airman Airman
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Als een 14-jarige jongen, eind 19de eeuw, onterecht wordt beschuldigd van moord, belandt hij in een gevangenis op een van de Saltee-eilanden. Zijn droom om als eerste mens te vliegen lijkt in rook op te gaan.
Titel
Airman
Auteur
Eoin Colfer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Airman
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2009
399 p.
ISBN
9789045107554

Besprekingen

De Ierse schrijver Eoin Colfer is vooral bekend omwille van zijn 'Artemis Fowl'-boeken. In die reeks groeit een jonge crimineel uit tot een held. Ondertussen zijn er al meer dan tien boeken over Artemis Fowl verschenen. Naast die reeks heeft Colfer ook al enkele andere jeugdboeken op zijn palmares.
In Airman brengt Colfer een zeer intrigerend en aantrekkelijk personage naar voren. De jonge Conor Broekhart, zelf geboren in een luchtballon, is bezeten door vliegen. Hij groeit op aan het hof van koning Nicolaas en zijn dochter Isabella, die heersen over de Saltee-eilanden ergens voor de Ierse kust. We bevinden ons aan het eind van de 19e eeuw, wanneer velen bezig zijn met vliegexperimenten. Conor werkt samen met zijn Franse leermeester Vicotor Vigny aan een vliegtuig. Daarnaast houdt hij zich vooral bezig met prinses Isabella, op wie hij hopeloos verliefd is. Ondertussen probeert maarschalk Bonvilain de macht over de Saltee-eilanden over te nemen. Daartoe is hij tot alles berei…Lees verder
Laatste decennia van de negentiende eeuw, de tijd van de industriële revolutie: Conor (14), geboren in een ballonmand, blijft bezeten van het idee te kunnen vliegen. Na veel studie en experiment wint hij met zijn mentor het vertrouwen van de koning van de Saltee-eilanden. Door intriges van een machtsbelust militair belandt hij echter op het gevangeniseiland, waar hij loodzware dwangarbeid moet verrichten. Het kost veel moeite tussen de harde gevangenen overeind te blijven en de martelingen te doorstaan. Ondanks alles blijft Conor denken en dromen over vliegen. Zal het hem lukken om van het eiland te ontsnappen? Volop actie, geweld en spanning in dit goed en niet ongeestig vertelde verhaal, waarin feit en fictie kunstig verweven zijn. Voor alles behandelt het de onophoudelijke strijd tussen goed en kwaad, die zich niet in de laatste plaats in het innerlijk van de hoofdfiguur voltrekt. De Ierse auteur schreef eerder de populaire serie over Artemis Fowl. Vanaf ca. 14 jaar.

Airman

De spectaculaire manier waarop Conor Broekhart op de wereld komt, is een voorafspiegeling van zijn leven. Wanneer een kogel de luchtballon treft waarin kapitein Boekhart en zijn vrouw, de hoogzwangere wetenschapper Catherine, een proefvlucht maken met hun vriend Vigny, komt de bevalling zes weken te vroeg op gang en wordt Conor geboren op de vloer van een mand in vrije val. De jongen groeit op in een idyllische wereld: op een eiland voor de Ierse kust, aan het hof van de rechtschapen koning Nicolaas. Wanneer hij geen kattenkwaad uithaalt met diens dochter, prinses Isabella, volgt Conor les bij Vigny, die hem laat kennismaken met wetenschap en wapens. Twee woorden die zijn leven zullen domineren, in die volgorde van belangrijkheid, want zelfverdediging was een noodzakelijke vaardigheid, maar de wedloop om de luchtvaart was een wetenschappelijke obsessie. (p. 61). Maarschalk Bonvilain maakt op weerzinwekkende wijze een abrupt einde aan dit leven, en gooit Conor als vijftienjarige jongen…Lees verder

Over Eoin Colfer

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Zz9pzza

Eoin Colfer (zijn voornaam wordt uitgesproken als Owen) (Wexford, 14 mei 1965) is een Ierse schrijver en komiek. Hij is het bekendst door zijn boeken in de Artemis Fowl-serie.

Biografie

Voordat hij zich volledig aan het schrijven wijdde, was hij een aantal jaren werkzaam als leraar op een basisschool in Wexford, in Ierland. In 2001 verscheen zijn eerste Artemis Fowl-boek. Hiermee vestigde hij zijn naam als schrijver van boeken voor kinderen en tieners. Nadien volgden ook andere reeksen, zoals Half Moon Investigations en De Supernaturalist, samen met de Eoin Colfer's Legends-boeken.

In 2008 kreeg Colfer toestemming van de weduwe van Douglas Adams om een zesde boek te schrijven voor de reeks Hitchhiker's Guide to the Galaxy (Het Transgalactisch liftershandboek). De roman And Another Thing... verscheen in oktober 2009.

In 2013 begon hij, na het afsluiten …Lees verder op Wikipedia