Makkelijk lezen
Nederlands

Winnen

Erik Vlaminck (auteur)
Johan heeft al sinds hij een jongen was, zijn vader niet meer gezien. Als hij getrouwd is en zelf een kind heeft, komt zijn vader onverwacht op bezoek... Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden.
Onderwerp
Vader-zoonrelatie
Titel
Winnen
Auteur
Erik Vlaminck
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2010
85 p.
ISBN
9789022325384 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Een verhaal dat mede is uitgegeven door de Vlaamse uitgeverij Wablieft, gericht op volwassen beginnende lezers. Erick Vlaminck, bekend van onder andere 'Suikerspin', heeft met 'Winnen' een prachtig verhaal geschreven over de relatie tussen Johan en zijn vader, twee tegenpolen. Als kind heeft Johan zijn vader voor het laatst gezien, vlak nadat deze onder dubieuze omstandigheden de wielerwedstrijd van het dorp won. Daarna zoekt Johan zijn vader nog een keer op als hij studeert en vervolgens duikt zijn vader op als rijke proleet wanneer Johan gelukkig getrouwd is en een kindje heeft. Maar de bezoeken van zijn vader wekken niet alleen irritatie op, ook blijkt de man wat in zijn schild te voeren en zijn zoon voor zijn karretje te spannen. Ondanks het eenvoudige taalgebruik en de korte zinnen kent 'Winnen' een mooie ingehouden stijl en is het een boeiende literaire novelle. Groot lettertype, korte alinea's en weinig woorden op een pagina. Eventueel ook bruikbaar voor volwassen leerders van …Lees verder

Over Erik Vlaminck

Erik Vlaminck (Kapellen, 2 juli 1954) is roman- en theaterauteur. Hij leidde de Antwerpse SchrijversAcademie en de Vlaamse Auteursvereniging. Hij is lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren en sinds 2018 voorzitter van PEN Vlaanderen.

Als romanschrijver kreeg Vlaminck bekendheid met een zesdelige romancyclus over het ongewone leven van gewone mensen in het Vlaanderen van de 20e eeuw. (Later gebundeld in drie delen: Langs moederszijde, Langs vaderszijde, Langs schrijverszijde.) Doorbraak bij een ruim lezerspubliek kwam er in 2008 met Suikerspin en in 2011 met Brandlucht. Zijn meest recente roman Een berg mens onder witte lakens verscheen in maart 2019.

Als theaterauteur werkte Vlaminck voor diverse belangrijke gezelschappen. Hij schrijft ook de column Brieven van Dikke Freddy waarin een dakloze zijn problemen aankaart bij de groten der aarde.

Gepubl…Lees verder op Wikipedia