Boek
Nederlands

Olivia en de prins

Erika Cotteleer (auteur)
+1
Olivia en de prins
×
Olivia en de prins Olivia en de prins

Olivia en de prins

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Olivia droomt voor zichzelf een droomprins, maar als deze tenslotte verschijnt, ziet hij er toch heel anders uit. Prentenboek met zwierige, onconventionele tekeningen in kleur. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Dromen
Titel
Olivia en de prins
Auteur
Erika Cotteleer
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Afijn, 2004
[28] p. : ill.
ISBN
90-5933-047-1

Besprekingen

Olivia en de prins, even denk je aan een sprookje met een happy end, maar de naam van schrijver/tekenaar Erika Cotteleer maakt dat je je verwachtingen meteen bijstelt. En dan blijkt dat er nog helemaal geen sprake is van een of andere vorm van relatie waar je je op basis van het woord "en" in de titel toch aan zou verwachten. Olivia droomt zich een prins. Ze weet heel precies hoe hij eruit moet zien, zo precies dat het lijkt alsof ze hem zelf geschapen heeft, zo precies dat ze verwacht hem te zien zodra ze haar ogen opent.

Hoewel de tekst lijkt aan te geven dat het makkelijk is om jezelf een prins te dromen, spreken de beelden dat tegen. Cotteleer slaagt erin de dromen vanuit het gezichtspunt van een kind vorm te geven en dat maakt dat er geen sprake is van prachtige paleizen of volmaakte prinsen. Het is grappig, maar ook intrigerend hoe verschillend woorden door mensen ingevuld kunnen worden en in die zin is het spannend om de tekeningen te doorgronden en bij te sturen …Lees verder
Olivia droomt een prins in elkaar: hoofd - met ogen, lippen en neus -, lichaam, kleding, kapsel, naam, vervoermiddel (paard uiteraard), huis en tuin. Het lukt haar alleen niet de zoen te dromen, maar dat komt wel. Als de complete droomprins klaar is, maakt ze zich mooi voor de ontmoeting. Maar dan verschijnt er een groene kikker, maar wel een met een kroontje op zijn kop (!). 'Olivia doet haar ogen weer dicht en tuit haar lippen.' Origineel verhaal in een fors vierkant prentenboek dat opvalt vanwege de onconventionele zwierige tekenstijl. Dynamische figuren en voorwerpen in kleur, getekend met verschillende materialen (waterverf, krijt, Oost-Indische inkt enz.) en technieken (linosneden, computer e.d.), spatten van de pagina's en vertellen een eigen verhaal. De platen beslaan minimaal een pagina; de tekst (vette, schreefloze letter) is meestal goed gescheiden. Voorlezen aan en bekijken met kinderen, vooral meisjes, vanaf ca. 6 jaar.

Over Erika Cotteleer

Erika Cotteleer (Kapellen, 2 oktober 1972) is een Belgisch kunstenaar, auteur en illustrator

Leven

Erika Cotteleer volgde de opleiding Grafische en Reclamevormgeving aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en een vervolgopleiding aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten Vlaanderen. Midden jaren negentig verwerft ze zich een stevige positie in de Vlaamse prentenboekenwereld. Ze maakte illustraties voor verschillende uitgeverijen en auteurs uit verschillende landen. Sinds 2000 maakt ze autonoom werk op doek en papier. Daarnaast is ze docent tekenen en grafische vormgeving.

Werk

In 1997 debuteert Erika Cotteleer met De lange gele vlechten, een pijnlijk verhaal over de jonge Bo die stikjaloers is op Pipa’s vlechten. Dat boek met robuuste prenten, zwarte lijnen en felle kleuren, zet meteen de toon voor haar verder werk waarin ze zich weinig aantrekt van gangbare normen…Lees verder op Wikipedia