Boek
Nederlands

De ballon

Evelien De Vlieger (auteur), Tom Neuttiens (scenarist)
In de reeks:
Uki
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Het wezentje Uki en Egel spelen met een ballon, maar die knapt als hij op de stekels van Egel komt. Uki haalt een nieuwe ballon. Zal hij heel blijven? Vierkant, hardkartonnen prentenboek met paginagrote computeranimaties. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Ballonnen
Titel
De ballon
Auteur
Evelien De Vlieger
Scenarist
Tom Neuttiens
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2010
[16] p. : ill.
Aantekening
Gebaseerd op de televisieserie 'Uki'
ISBN
9789020992175 (hardback)

Besprekingen

Uki en Egel spelen met een ballon, die knapt als hij op de stekels van Egel komt. Uki haalt een nieuwe ballon en bedenkt hoe Egel en hij toch samen met de ballon kunnen spelen. Klein, vierkant, hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken uit de reeks 'Uki'*. De paginagrote afbeeldingen over twee bladzijden zijn kleurige computeranimaties, die ook te zien zijn in de televisieserie over Uki op Ketnet (www.ukiland.com). De teksten zijn in korte zinnen, zonder moeilijke woorden in een tekstballon met een witte achtergrond gezet. Voor peuters een van de televisie herkenbaar, maar niet erg boeiend verhaal. Vanaf ca. 2 jaar.

Uki. De ballon

Dit kijkboekje sluit aan bij een kleuterprogramma op Ketnet. Het eendje Uki speelt samen met het egeltje met een ballon. Maar de ballon klapt stuk op de scherpe stekeltjes van egeltjes vacht. Het spel kan fijn doorgaan als ze ontdekken dat egeltje de ballon op zijn zachte snoetje kan opvangen.
Het verhaal kan best leuk zijn op tv, maar in deze weergave komen de illustraties te statisch over en is er voor de jonge kijker te weinig afwisseling tussen de plaatjes. De figuurtjes zijn schattig en de kleurtjes ogen aantrekkelijk maar de plaatjes lijken erg op elkaar. Het verhaal zelf komt weinig tot zijn recht, je mist dynamiek in het gebeuren en de gevoelens en beleving komen bij de figuurtjes weinig tot uiting. Het verhaal is voor de peuter niet te volgen en alle plaatjes ogen eender.
Kinderen zullen zich wel hechten aan deze boekjes wanneer ze plezier beleven aan de serie op tv.

Over Evelien De Vlieger

Evelien De Vlieger (15 juli 1969) is een Belgische schrijfster van kinderboeken.

Leven

De Vlieger studeerde Germaanse talen en Literatuurwetenschappen in Gent. Ze werkte twaalf jaar lang voor een productiehuis dat reizende tentoonstellingen en spelkoffers voor kinderen maakt. Sinds 2005 gaat al haar tijd naar haar drie kinderen en naar schrijven, naar koken en hardlopen.

Werk

De Vlieger debuteerde in 1997 met het informatieve boek Lekker brood. Er volgden andere informatieve boeken over onder meer groente, gif, eerlijke handel en politiek. Fictie begon ze te schrijven nadat ze in 1999 met een vriendin, Iris Beeckman, meedoet aan een illustratorenwedstrijd. Ze maakten het prentenboek Reuzeneuz en Zobie, dat de wedstrijd niet won maar wel werd uitgegeven. Sindsdien schrijft De Vlieger behalve prentenboeken ook informatieve boeken, verhalen voor kinderen, boeken voor eerste lezers e…Lees verder op Wikipedia