Dvd
Nederlands
Het leven in een Brabants dorpje aan de Maas met als centrale figuur de patriarchale, ruwe maar zeer goedhartige plattelandsdokter Tjerk van Taeke.
Titel
Dorp aan de rivier
Regisseur
Fons Rademakers
Scenarist
Hugo Claus
Naar het werk van
Antoon Coolen 1897-1961
Componist
Jurriaan Andriessen 1925-1996
Acteur
Max Croiset Mary Dresselhuys Bernhard Droog Jan Retel Jan Teulings
Taal
Nederlands
Uitgever
[Hilversum]: A-Film, 2013
1 dvd-video
Oorspr. opname
1958
Speelduur
92 min.
Aantekening
Nederlands gesproken Ondertiteling: Nederlands, Duits, Frans, Engels
EAN
8716777055625

Besprekingen

Speelfilmdebuut uit 1958 van Fons Rademakers (Als twee druppels water; Max Havelaar), gebaseerd op de roman van Anton Coolen uit 1934. In de hoofdrollen Max Croiset, Mary Dresselhuys, Bernard Droog, Jan Teulings en Jan Retèl. Het verhaal speelt in Lith, een dorp aan de Maas in Noord-Brabant. Hoofdpersonage is dorpsdokter Tjerk van Taeke, afkomstig uit Friesland, een patriarchale, ruwe maar ook zeer goedhartige dokter. Behalve de dokter zijn er veel dorpsfiguren, zoals de stroper Cis de Dove en de veerman Nardje de Wit. Ook spelen de dorpsmolen, de natuur en vooral de Maas een belangrijke rol in het verhaal. Cinema.nl geeft 3 1/2 ster (van 5): '(...) Rademakers' debuut in oer-Hollandse Pagnol-stijl - maar dan wel bijna 25 jaar later - met een scenario van Hugo Claus naar de veelgelezen streekroman van Antoon Coolen en met schitterend camerawerk van Eddy van der Enden, dat 35 jaar later nogal tijd recht overeind staat. Het landelijke drama over de door autoriteiten weggewerkte, excentri…Lees verder

Over Fons Rademakers

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Alphonse Marie (Fons) Rademakers (Roosendaal, 5 september 1920 – Genève, 22 februari 2007) was een Nederlandse acteur, filmregisseur en filmproducent. In 1960 werd zijn eerste speelfilm genomineerd voor een Oscar. In 1987 kreeg hij een Oscar voor De aanslag (1986).

Biografie

Rademakers werd geboren als zoon van de plaatselijke gemeentesecretaris. Hij was aanvankelijk acteur en toneelregisseur. In 1955 wist hij echter voor zichzelf een beurs van de overheid voor een buitenlandse filmstage te regelen (de Filmacademie bestond in die tijd nog niet). Met de kennis die hij opdeed op de set bij Vittorio De Sica in Rome, en later bij Jean Renoir en Joris Ivens in Parijs, wilde hij bij thuiskomst een Nederlandse speelfilmindustrie helpen opzetten.

Rademakers debuteerde met Dorp aan de rivier (1958), de eerste Nederlandse speelfilm die werd genomineerd voor een Oscar.

Hij ontwikkelde een voorliefde voor verfilm…Lees verder op Wikipedia