Boek
Nederlands

Help, vakantie !

Tips, trucs en excuses, afvinklijstjes en dergelijke om de vakantie goed door te komen. Met gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Vakantie
Extra onderwerp
reizen, vakantie
Titel
Help, vakantie ! / Francisca van der Steen ; met tek. van Wilbert van der Steen
Auteur
Franciska Van der Steen
Illustrator
Wilbert Van der Steen
Taal
Nederlands
Uitgever
Den Haag: ANWB, 2004
63 p. : ill.
Aantekening
Omslagondertitel : Stoere tips tegen vakantiedips
ISBN
90-18-01860-0

Besprekingen

De Nederlandse reisorganisatie ANWB geeft dit boekje met vakantietips uit. De beoogde vakantie is een kampeertrip op een Franse camping, maar de tekst is evengoed van toepassing op andere reisbestemmingen.

Een Hollands gezin: vader, moeder, de tienertweeling Tim en Anne en nog twee jongere broertjes Stijn en Jasper vertellen afwisselend vanuit hun gezichtspunt hoe je het beste van je vakantie kunt maken. Ze beginnen met het inpakken (met praktische lijst om niets te vergeten); dan komen spelletjes voor de lange autorit aan bod en wordt er verteld over heimwee, verveling, hoe vrienden maken... tot het afscheid en de terugkeer. Elke bladzijde begint beschrijvend met een vlotte sfeertekst die de situatie of het probleem schetst (bv. "Yiieehaa! Verliefd."; "Grrmmpphh! Ik haat kamperen."), gevolgd door de grote verveeltest, een Top 5 van excuses voor de niet wederzijdse liefde, de coolste SMS-tips voor onderweg, tips voor liefdesverdriet, zinnetjes in andere talen, bezigheden voor d…Lees verder
Deze uitgave heeft als doel de jeugd tussen ca. 9 en 14 jaar te behoeden voor al te grote teleurstellingen tijdens hun vakantie. De (pre)pubers worden voorgelicht wat ze mee moeten nemen, hoe ze zich kunnen vermaken in een volgepropte auto, hoe ze zich moeten gedragen tijdens een vakantieliefde enzovoort. Het kleurrijke boek met vlotte gekleurde tekeningen staat boordevol tips en ideeën, trucs en excuses, afvinklijstjes, 'antivakantiediptips' en nog veel meer. Maar hebben kinderen dit allemaal nodig; zijn ze niet creatief genoeg om dit zelf te verzinnen? Kortom, is dit niet een volkomen onnodig boek? Vakantie is toch vooral leuk en dit boek lijkt informatie te bieden voor een luxeprobleem. Maar misschien is er bij de hedendaagse jeugd wel behoefte aan en zullen zij zich herkennen in de stijl en lay-out waarin dit boek geschreven is: vet, cool en gaaf.