Strip
Nederlands

Zoenen met een selfie : wonderlijke verhalen uit de Vlaamse schilderkunst

Frank Adam (auteur), Bert Dombrecht (illustrator)
+1
Zoenen met een selfie : wonderlijke verhalen uit de Vlaamse schilderkunst
×
Zoenen met een selfie : wonderlijke verhalen uit de Vlaamse schilderkunst Zoenen met een selfie : wonderlijke verhalen uit de Vlaamse schilderkunst

Zoenen met een selfie : wonderlijke verhalen uit de Vlaamse schilderkunst

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
In wonderlijke getekende verhalen wordt het geheim onthuld van negen kunstwerken uit Vlaanderen. Ontdek zelf het geheim van 'Zoenen met een selfie!' Graphic novel met illustraties in donkere kleuren, poëtische teksten en afbeeldingen van de schilderijen. Vanaf ca. 12 t/m 17 jaar.
Onderwerp
Schilderkunst
Titel
Zoenen met een selfie : wonderlijke verhalen uit de Vlaamse schilderkunst
Auteur
Frank Adam
Illustrator
Bert Dombrecht
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2015
85 p. : ill.
ISBN
9789462910676 (hardback)

Besprekingen

In ‘Kletsicus theologicus’ hebben een vader en een dochter – met tegenzin - een gesprek over God in de vorm van een Whats-app gesprek. In ‘Mijn vader is de beste beul van Brugge’ staat de zoon van een beul trots met zijn neus op z’n vaders werk, net als op het schilderij. In dit boek vol getekende verhalen, brengen de auteur en de illustrator negen kunstwerken in Vlaams bezit op originele wijze tot leven. Elk verhaal wordt gevolgd door het beroemde doek waar het bij hoort. De teksten zijn poëtisch en vergen aandacht; soms is het gissen, dan weer neemt de auteur je moeiteloos mee in zijn eigenzinnige wereld. Knap linken zij oude verhalen aan de actualiteit. De illustraties in sobere tinten (grijs, zwart, bruin) met af en toe een fellere kleur zijn expressief en ernstig. Figuren met grote ogen en grimassen geven de verhalen dikwijls een donkere sfeer. Mooie druk, tekst in sierlijk lettertype met lusjes en kunsthistorische duiding (deze tekst is te moeilijk voor de doelgroep) achterin. …Lees verder

Zoenen met een selfie

Dit boek bestaat uit negen korte verhalen/teksten. Elk stuk past bij een kunstwerk uit het Groeningemuseum of het Sint-Janshospitaal in Brugge (De ontdekking van de tekenkunst, Portret van een theoloog met zijn secretaris, Legende van de heilige Ursula, Stilleven met vis, De Leie in Astene of De Distels, De ziekenzalen van het Sint-Janshospitaal, Het Laatste Avondmaal, Het oordeel van Cambyses en Secret-Reflet).

Een fragment uit het werk wordt door een andere, actuele bril bekeken. Thema’s als geloof, liefde, filosoferen, verraad, vriendschap, ... passeren allemaal de revue. Moeilijke en misschien zelfs pijnlijk actuele thema’s worden op deze manier iets makkelijker bespreekbaar. Na elk verhaal kan je het echte kunstwerk (of een deel ervan) bewonderen. Doordat het kunstwerk na het verhaal komt, blader je hoogstwaarschijnlijk nog eens terug om te vergelijken.

Elk verhaal wordt dan ook nog eens in een andere vorm - poëzie, sms, graphic novel, verhaal, ... - gego…Lees verder

Over Frank Adam

Frank Adam (Brugge, 18 augustus 1968) is een Vlaams auteur die hoofdzakelijk theater en filosofische teksten schrijft.

Biografie

Adam studeerde Arabische, Griekse en Germaanse Talen en Letterkunde aan de KU Leuven.

Hij debuteerde als auteur in 1992, is lid van de redactie van het literaire tijdschrift De Brakke Hond en lesgever aan de schrijversacademie in Brugge.

Hij begon zijn schrijversloopbaan naar aanleiding van een vraag van zijn zoontje met Waarom ik altijd nee zeg (Querido) in 2001. Ook Mijn mond eet graag spinazie maar ik niet (2002, Querido) keek door de ogen van een kleuter naar de wereld van de grote mensen. Het boek leidde ook tot een theatervoorstelling voor kinderen. De passie van de puber leverde de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek van 2006 op. In juli 2012 verscheen VWS-cahier 270 over Adam, samengesteld door Jooris Van Hulle.

Bibliogr…Lees verder op Wikipedia