Boek
Nederlands

De put!

Frank Pollet (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Het dorp van Wim en Sofie dreigt door de aanleg van een nieuwe haven te worden gesloopt. Sofie wil niet weg uit het dorp en bedenkt samen met Wim een plan om te kunnen blijven. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Verhuizen, Wonen
Titel
De put!
Auteur
Frank Pollet
Taal
Nederlands
Uitgever
Waasmunster: Abimo, 2006
104 p.
ISBN
90-59322-73-8

Besprekingen

Hoewel de titel van Pollets nieuwste jeugdroman associaties oproept met de Limburgse steenkoolmijnen -- in de volksmond ook wel 'de put' genoemd -- behandelt de auteur een ander problematisch gegeven: de oprichting van 'Het Deurganckdok' als fundamentele bedreiging van het polderdorpje Doel. Toch wordt het geen loodzwaar probleemboek, zo belooft de achterflap. Wie vertrouwd is met Pollets eerdere werk (Kierewieteke!, Opastop!, Foert! etc.) fronst terecht de wenkbrauwen: humor wordt maar al te vaak slapstick van het ergste soort, spanning verzandt tot voor de hand liggende 'rampscenario's', terwijl romantiek niet verder gaat dan 'een onschuldig kusje'. Pollets nieuwste verhaal brengt weinig vernieuwing. De families van Wim en Sofie behoren tot de laatste achterblijvers in Doel, maar daarin komt verandering als Sofies ouders beslissen te verhuizen. Sofie wil haar dorp en boezemvriend Wim niet verloochenen en bedenkt een snood plan: ze verstopt zich een ganse dag (!)…Lees verder
Het dorpje Doel ligt aan de Schelde, onder de rook van de Antwerpse haven. Het dorp moet plaatsmaken voor de uitbreiding van de haven. Dit realistische verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de vrienden Sofie en Wim en diverse inwoners van het dorpje. Bestaande locaties spelen een rol in het verhaal. De ouders van Sofie besluiten om Doel te verlaten en in Antwerpen te gaan wonen. Sofie weigert tot op het laatst om mee te gaan. In een uiterste wanhoopspoging loopt ze van huis weg. Zonder dat Wim het wil, verraadt hij Sofies schuilplaats. Het verhaal is vlot geschreven, in korte hoofdstukjes van twee pagina's. Er is aandacht voor de gevoelens van de inwoners van Doel: verscheurdheid, verdeeldheid, verbrokkeling van de eensgezindheid in het dorp. De twee handgeschreven brieven, die het boek in- en uitluiden, zetten de context neer. De omslagillustratie geeft een goed beeld van de naderende scheiding van Wim en Sofie. Een zwart-witfoto, enkele typografische tekstmarkeringen en i…Lees verder

Over Frank Pollet

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Nieuwsmeester

Frank Pollet (Sint-Niklaas, 5 juli 1959) is een Vlaamse schrijver van poëzie, jeugdboeken en theater. Tevens is hij werkzaam als journalist.

Carrière

De kinderboeken van Frank Pollet werden tweemaal bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury, met de Trofee LEES 1 7 en met de Inclusieve Griffel 2015. Werk van hem werd vertaald naar het Frans, Indonesisch en Chinees.

In 2016 ontving Frank Pollet de Cultuurprijs van de Stad Sint-Niklaas.

Frank Pollet en zijn vrouw Moniek Vermeulen vormen samen de hoofdredactie van KITS, een actualiteitenmagazine voor kinderen van 10 tot 12 jaar.

Bibliografie

Kinder- en jeugdboeken

  • Woordbrigade
  • Opastop!
  • Vanillo!
  • Crapuultjes!
  • De Put!
  • Kierewieteke!
  • Zonder Doel
  • Burenboel!
  • Gezellig…Lees verder op Wikipedia