Ingenieurs van de ziel

Frank Westerman (auteur)

Ingenieurs van de ziel

Titel
Ingenieurs van de ziel
Auteur
Frank Westerman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2002
287 p. : krt.
ISBN
90-450-0496-8

Andere formaten:

Besprekingen

Op een memorabele vergadering met een veertigtal uitverkoren auteurs in oktober 1932 noemde Stalin de schrijvers "ingenieurs van de menselijke ziel". Zij moeten meehelpen de nieuwe sovjetmens te creëren. Aan Gorki wordt de taak toevertrouwd de sovjetletteren in deze richting te stroomlijnen. Westermans boek opent met een evocatie van Gorki's leven tot aan die gedenkwaardige avond, die een ver vervolg vindt in het graven van het Belomorkanaal en het brallende enthousiasme waarmee enkele tientallen auteurs, blind voor de werkelijkheid van de dwangarbeid, dit experiment bezongen. Westerman zoekt de oorspronkelijke plaats op en beschrijft hoe het werkelijk gegaan en ontaard is. Vooral gefascineerd is hij door Paustovski, wiens boek De baai van Kara Bogaz, over een lagune aan de Kaspische Zee waar aan zoutwinning kon worden gedaan, hem argwanend maakt. Het lijkt alsof Paustovski zijn eigen universum schiep, zich niets aantrok van de controleerbare werkelijkheid. Het was inderdaad Pa…Lees verder
Het vasthoudend journalistiek onderzoek van deze auteur leidt in dit boek opnieuw tot waardevolle bijdragen aan de verantwoorde geschiedschrijving van de meest bizarre en ingrijpende periode in de Russische literatuur: de pogingen onder het communistische bewind (1917-1991) schrijvers te dwingen zich te onderwerpen aan het van partij- en staatswege voorgeschreven en op de propaganda afgestemde socialistisch realisme. Met een scherp oog voor sprekende feiten en persoonlijke motieven en dilemma's, woede en onmacht, meegaandheid en verzet, besteedt Westerman in zijn levendige schets van dit verbijsterend hoofdstuk in de intellectuele geschiedenis van de 20ste eeuw veel aandacht voor twee ook in ons land bekende auteurs uit die periode: Gorki en Paustovski. Paperback; normale druk. Westerman (1964) publiceerde eerder het bekroonde 'De graanrepubliek'* over de sociale geschiedenis van het Groninger boerenland.

Over Frank Westerman

Frank Martin Westerman (Emmen, 13 november 1964) is een Nederlands journalist en schrijver. Sinds 2002 woont en werkt hij in Amsterdam.

Loopbaan

Westerman groeide op in een Nederlands-hervormd gezin in Assen, als zoon van een NAM-ingenieur. Hij studeerde Tropische Cultuurtechniek aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Voor zijn afstudeeronderzoek verbleef hij in 1987 in Puno in het zuiden van Peru, waar hij de precolumbiaanse irrigatiemethoden van de Aymara in de Andes bestudeerde. In die tijd schreef hij zijn eerste journalistieke reportages.

In 1992 werd Westerman correspondent voor de Volkskrant in Belgrado. Als verslaggever van NRC Handelsblad bezocht hij nadien diverse internationale brandhaarden. Samen met collega-journalist Bart Rijs wist hij als enige journalist door te dringen tot Srebrenica ten tijde van de val in 1995. Zij schreven daarover het boek Het zwartste scenario waarbij ze geheime VN…Lees verder op Wikipedia