Boek
Nederlands
Bij de ingang van een Londens kerkhof ontdekt men zeventien afgesneden voeten in oude schoenen. Enkele dagen later krijgt commissaris Adamsberg in Garches, vlak bij Parijs, te maken met een in stukken gezaagd lijk. Om deze twee zaken op te lossen duikt de commissaris in het verleden van een familie: in hun geschiedenis, omzwervingen en legendes.
Titel
Vervloekt
Auteur
Fred Vargas
Vertaler
Rosa Pollé
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Un lieu incertain
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2011
349 p.
ISBN
9789044515435 (paperback)

Besprekingen

Tijdens een congres in Londen wordt commissaris Adamsberg geconfronteerd met zeventien afgehakte voeten in schoenen. Terug in zijn eigen Frankrijk krijgt hij vervolgens te maken met een afschuwelijke moord op een oude man. Tot zijn eigen verbazing ontdekt hij een verband tussen beide zaken, maar ook dat mensen uit hoge kringen zijn onderzoek dwarsbomen. Een ingenieus, maar ook gecompliceerd en bloederig gecomponeerd verhaal waarin de stoïcijnse Adamsberg zelfs naar Servië moet, waar hij op vampierjacht gaat. De karakters zijn alle bijzonder, maar vooral het mooie, maar lang niet altijd makkelijke beeldende taalgebruik is opvallend. Als liefhebber van een spannend verhaal moet je regelmatig alle zeilen bijzetten om het verhaal te kunnen volgen (er zijn ogenschijnlijk veel bijzaken die echter alle deel blijken uit te maken van de puzzel), maar als dat lukt krijgt de lezer een bijzonder verhaal voorgeschoteld dat boeit tot het slot. Normale druk.

Over Fred Vargas

CC BY 3.0 br - Foto van/door Marcello Casal Jr./ Agência Brasil

Fred Vargas, pseudoniem van Frédérique Audoin-Rouzeau, (Parijs, 7 juni 1957) is een Franse historicus, archeologe en schrijfster. De voornaam in haar pseudoniem is de afkorting van haar voornaam. De achternaam in haar pseudoniem koos ze in navolging van haar tweelingzus Joëlle, die als schilder werkte onder het pseudoniem Jo Vargas. De naam verwijst naar Maria Vargas, een personage dat door Ava Gardner werd gespeeld in de film The Barefoot Contessa. Haar broer is historicus Stéphane Audoin-Rouzeau.

Carrière

Vargas is archeozoöloge en geschiedkundige van opleiding en is gespecialiseerd in dierlijk gebeente. Ze werkte aanvankelijk voor het Franse nationaal wetenschappelijk onderzoekcentrum CNRS, vanaf 1988. Later ging ze naar het Pasteur Instituut, als eukariotisch archeologe. Vargas startte een project over de epidemiologie van de Zwarte Dood en Builenpest, wat resulteerde in een werk …Lees verder op Wikipedia