Boek
Nederlands

De Afghaan

Een Engelse kolonel infiltreert in de hoogste kringen van Al Qaida om erachter te komen op welke manier een schip gevuld met explosief gas voor terroristische doeleinden ingezet gaat worden.
Onderwerp
Terrorisme
Titel
De Afghaan
Auteur
Frederick Forsyth
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Afghan
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2006
266 p.
ISBN
90-229-9236-5

Besprekingen


Forsyth, Frederick
De Afghaan
Frederick Forsyth is sinds zijn schitterend debuut, De dag van de jakhals, goed gedocumenteerde politieke thrillers blijven schrijven. Zijn duidelijke reportagestijl is een constante gebleven, maar de spanning en de kwaliteit van de plots wisselde sterk. Zijn nieuwste roman past volledig in de rij: het is een goede thriller, zeker wat het feitenmateriaal betreft, maar niet echt de top.
De Afghaan is de zoveelste thriller over een mogelijke terreurdreiging na 9/11 en dus inhoudelijk niet bijster origineel. Kort na de aanslagen in de metro van Londen ontdekken de Britse en de Amerikaanse geheime diensten eerder bij toeval dat Al Qaeda een nieuwe grote terreuraanslag tegen het Westen plant. Enkel de voor moslims symbolische codenaam, Al-Isra (de magische reis van de profeet), is bekend en deze doet vermoeden dat het om een grote klap moet gaan.
Om Al Quada te infiltreren wordt beroep gedaan op een (jong) gepensioneerde Schotse officier die …Lees verder
Kort na de aanslagen in Londen ontdekt de Engelse geheime dienst dat er een nieuwe aanslag in voorbereiding is. Wat en wanneer is onduidelijk. In overleg met de Amerikaanse CIA besluiten ze een infiltrant naar Afghanistan te sturen. Mike Martin, opgegroeid in Irak en veteraan van de Special Forces wordt klaargestoomd voor de opdracht. Zijn dubbelganger die al jaren in Guantanamo Bay gevangen zit, wordt zogenaamd vrijgelaten maar in de wildernis bij de Canadese grens opgesloten. Mike wordt in Afghanistan geaccepteerd als een Afghaan en komt op een boot met explosieve lading terecht. Terwijl de geheime diensten naar de boot en het doel zoeken, weet de gevangen Afghaan te ontsnappen en kan Mike op de boot geen kant op. Dit bijzonder spannende verhaal is uiterst goed gedocumenteerd. Alles klopt, van de werkwijze van geheime diensten tot het leven van de Taliban. De karakters zijn levensecht en politiek en fictie worden knap samengesmeed. Het verhaal is kort, maar de achtergronden zijn uit…Lees verder

Over Frederick Forsyth

CC BY 2.0 - Foto van/door Das blaue Sofa

Frederick Forsyth (Ashford, Kent, 25 augustus 1938) is een Engelse schrijver.

Jeugd 1938-1960

Frederick Forsyth werd geboren in Groot-Brittannië in Ashford, Kent. Hij werd geplaatst op de beroemde Engelse Tonbridge School, een kostschool die deel uitmaakt van de Etongroup. Na Tonbridge studeerde Forsyth aan de Universiteit van Granada in Spanje. Al na vijf maanden staakte hij zijn studie en keerde terug naar Engeland. In mei 1956 sloot hij zich op zijn negentiende aan bij de RAF als een van de jongste piloten. In 1958 zwaaide hij af en werd journalist bij de Eastern Daily Press in Norfolk.

Journalist 1961-1969

In 1961 ging hij bij Reuters werken, eerst in Parijs (waar hij onder andere de aanslagen van de OAS op Charles de Gaulle versloeg), en later in Oost-Europa. In 1965 keerde hij terug naar Engeland en werd verslaggever voor de BBC. In 1967 brak er in Nigeria een b…Lees verder op Wikipedia