Boek
Nederlands

Ik kom je halen

Gerda Van Erkel (auteur)
+1
Ik kom je halen
×
Ik kom je halen Ik kom je halen

Ik kom je halen

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Violet en Floor zijn een tweeling en altijd bij elkaar. Als ze verliefd worden op dezelfde jongen, moeten ze op zoek naar hun eigen identiteit.
Onderwerp
Tweelingen
Titel
Ik kom je halen
Auteur
Gerda Van Erkel
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2001
207 p.
ISBN
90-6565-980-3

Besprekingen

Ik kom je halen is geschreven op maat van 11- à 12-jarigen, kinderen op de wip van de kindertijd naar de pubertijd. Meisjes zullen het verslinden, jongens misschien wat minder. Als volwassene heb ik het niet meteen verslonden, maar het heeft mij ook niet onberoerd gelaten.

Violet en Floor zijn tweelingen. Zij zijn 12 en kunnen niet zonder elkaar, hoewel hun karakters sterk verschillen. Floor is een kwajongen met springveren onder haar schoenen, die het leven tot op de bodem wil verkennen. Violet is bedaarder. Zij observeert bedachtzaam en tekent het leven en haar gevoelens na in haar schetsboeken. Wanneer Thijs in hun wereldje verschijnt, ziet Floor haar diepste wens in vervulling gaan. Hij kan haar in de manege introduceren, waar ze tegen een paar uur werken per dag gratis rijlessen krijgt. Violet verkeert in alle staten. Zij moet immers haar mond houden, want haar vader, een dokter, en moeder, een kinesiste, hebben Floor verboden om ooit paard te leren rijden. Op zek…Lees verder
Violet en Floor zijn een tweeling. Violet is de rustige van de twee, Floor de springerige en roekeloze. Ze zijn bijna dag en nacht bij elkaar, maar merken in hun puberteit ook dat ze een eigen identiteit willen en moeten ontwikkelen. Dit wordt eens te meer duidelijk als ze allebei verliefd worden op dezelfde jongen, Thijs. Dan raakt Floor in coma na een val van haar paard. Dat hun liefde voor elkaar overwint, blijkt als Violet aan God (verder niet prominent in boek aanwezig) belooft dat "Floor Thijs mag hebben, als ze maar weer beter wordt". Uiteindelijk krijgen Violet en Thijs natuurlijk toch verkering en wordt Floor, als ze weer beter is, verliefd op een jongen uit hun klas. Dit laatste is een beetje flauw, maar verder is het een aardig boek. Het behandelt op een mooie manier de identiteitsproblemen waar iedere puber mee worstelt. De karakters van de tweeling worden goed uitgewerkt, de andere personages blijven 'flat'. Thijs is wel erg wijs voor zijn leeftijd. Geen aantrekkelijk oms…Lees verder

Over Gerda Van Erkel

Gerda van Erkel (Wilrijk, 13 april 1954) is een Vlaams schrijfster van jeugdboeken en romans voor volwassenen. Ze schreef ook enkele Vlaamse Filmpjes en sprookjes.

Ze werkt nog deeltijds als gestaltpsychotherapeut.

Werken

 • 1985 De bezem van Ambrosie: sprookjes (De Dageraad)
 • 1985 Olleke bolleke knol: sprookjes (De Dageraad)
 • 1985 Tussen twee oevers (Southoudt / 3de druk 1987)
 • 1985 Buiten regent het (Davidsfonds Leuven)
 • 1985 Thuiskomen in Comboukrou (Davidsfonds)
 • 1986 Help, wij verzuipen (De Dageraad)
 • 1987 Twee-sprong (Den Gulden Engel)
 • 1990 Sneeuw (Davidsfonds / Clauwaert Leuven)
 • 1990 Het verhaal van Janka/ Grenspaal 151/ De grote honger (Altiora)
 • 1993 Zes maal één is zeven (Davidsfonds / Infodok / 6de druk 2004)
 • 1994 Nachtvlinders (Davidsfonds / Infodok / 2de …Lees verder op Wikipedia