Een Siciliaanse aristocraat beschrijft een episode uit het leven van zijn overgrootvader, één der machtigste en rijkste vertegenwoordigers van de adel op Sicilie͏̈ midden 19e eeuw toen het eiland door Garibaldi bezet was.
Titel
De tijgerkat / G. Tomasi di Lampedusa
Auteur
Giuseppe Tomasi di Lampedusa
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Il gattopardo
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2005
268 p.
ISBN
90-253-3150-5

Besprekingen

Nu de stem tot zwijgen was gebracht, keerde alles terug tot de gewone orde: de wanorde". Dit zou het motto kunnen zijn van deze enige roman van de Siciliaanse aristocraat Tomasi di Lampedusa, die daarmee een tijdperk afsloot dat volkomen in verval was geraakt, maar meteen ook aangaf dat verval onvermijdelijk is op deze wereld. In de figuur van Don Fabrizio, prins van Salina, wordt immers het portret getekend van een mens die zich bewust wordt van de vergankelijkheid en zich daar ook bij zal neerleggen. Het verhaal begint met de landing van Garibaldi bij Marsala in mei 1860, datum waarop Sicilië definitief zou worden ingelijfd in de nieuwe liberale Italiaanse eenheidsstaat. De rijke burgerij zal langzamerhand de plaats innemen van de uitgebluste aristocratie, die alleen nog voor het decorum mag zorgen.

In de roman gebeurt dat door het huwelijk van Don Fabrizio's lievelingsneef Tancredi met Angelica, de bloedschone dochter van de rijke maar boerse burgemeester van Donnafugata die…Lees verder
Van deze roman bestonden bij het overlijden van de Italiaanse schrijver in 1957 verscheidene versies, die voor de uitgave, in hetzelfde jaar, werden gecombineerd. De eerste Nederlandse vertaling volgde in 1959 (vele malen herdrukt). Het werd een wereldsucces. Tien jaar later vond men het laatste manuscript van eigen hand toch zuiverder en gaf dat in Italië uit. Deze nieuwe versie werd in 2000 vertaald door Anthonie Kee. Deze vertaling zal dit verhaal van hoe het een adellijke Siciliaanse familie (in feite de voorouders van de schrijver) bij en na de eenwording van Italië in 1860 verging, terecht bij een nieuwe generatie onder de aandacht brengen. Achterin noten en een historische toelichting. De verschillen tussen beide versies zijn vooral stilistisch. De roman werd succesvol verfilmd door Visconti (onlangs heruitgebracht op dvd). Kleine druk, paperbackeditie van de in 2000 uitgekomen gebonden editie.

Over Giuseppe Tomasi di Lampedusa

Giuseppe Tomasi di Lampedusa (Palermo, 23 december 1896 - Rome, 23 juli 1957), 12e hertog van Palma, 11e prins van Lampedusa, baron della Torretta, grande di Spagna (1934-1957). Hij is vooral bekend als schrijver van zijn enige roman, Il Gattopardo, postuum gepubliceerd in 1958. Il Gattopardo is in het Engels vertaald als The Leopard en in het Nederlands als De tijgerkat. De titel verwijst naar de luipaard die is afgebeeld op het wapenschild van de familie Salina, de familie die centraal staat in Il Gattopardo.

Tomasi di Lampedusa was een zwijgzame en solitaire man, die zijn tijd doorbracht met lezen, nadenken en reizen. Hij zei over zichzelf: "Ero un ragazzo cui piaceva la solitudine, cui piaceva di più stare con le cose che con le persone." ("Ik was een kind dat van de eenzaamheid hield, dat liever met voorwerpen omging dan met personen.")

Jeugd

Hij werd geboren als zoon van Giulio Maria T…Lees verder op Wikipedia