Het uur van de wolf : literaire thriller

Gunnar Staalesen (auteur), Annemarie Smit (vertaler)
+1
Het uur van de wolf : literaire thriller
×
Het uur van de wolf : literaire thriller Het uur van de wolf : literaire thriller

Het uur van de wolf : literaire thriller

In de reeks:
Een Noorse privé-detective gaat op zoek naar de waarheid betreffende enkele zaken uit het verleden, als een bevriende ex-politieman die deze zaken onderzocht, gedood wordt.
Titel
Het uur van de wolf : literaire thriller
Auteur
Gunnar Staalesen
Vertaler
Annemarie Smit
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
I mørket er alle ulver grå
Uitgever
Baarn: Uitgeverij Marmer, 2018
330 p.
ISBN
9789460683879 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Werk van de Noorse krimischrijver Gunnar Staalesen werd al in meer dan tien talen vertaald. In de jaren negentig van de vorige eeuw verschenen ook enkele romans met Staalesens vaste speurder Varg Veum in de hoofdrol in het Nederlands. Dat er een aantal verfilmingen van Veumromans op de VRT-zender Canvas te zien waren, was voor Manteau waarschijnlijk de aanleiding om één ervan, Het uur van de wolf, opnieuw uit te geven.

De naam Varg Veum vergt een woordje uitleg. Hij verwijst naar de oude Noorse uitdrukking 'varg i veum', die 'fredløs mann' betekent, een buiten de wet gestelde. Varg zelf is ook een nu in onbruik geraakt Noors woord voor 'wolf'. Nomen est omen hier: Varg Veum is 'a lone wolf', een soort Noorse (of beter nog Bergense, want de West-Noorse havenstad figureert prominent in de romans) variant van Raymond Chandlers Philip Marlowe.

Het uur van de wolf speelt in 1981, toen er van internet, gsm's en DNA-onderzoek nog geen sprake was maar schrijfmachi…Lees verder
Privé-detective Varg Veum uit Bergen in Noorwegen komt in aanraking met een ex-politieman, die hem vertelt dat hij nog altijd bezig is de waarheid achter enkele zaken te achterhalen, zoals de explosie bij een verffabriek in de jaren vijftig en een moord in 1971. Bij beide zaken was er sprake van een mank lopende verdachte. Kort nadat Veum deze informatie gekregen heeft, wordt de ex-politieman overreden, en hoewel hij dit overleeft, sterft hij plotseling zodra hij weer thuis is. Moord, denkt Veum. Natuurlijke oorzaak, zegt de politie. Veum gaat verder op onderzoek uit. Veum wordt vergeleken met Philip Marlowe en de vergelijking gaat in veel opzichten op: het gevoel van humor komt overeen, het zich vaak in geldelijke problemen bevinden, de haat/liefdeverhouding met de politie. Het verhaal heeft een spannend, goed opgebouwde plot met personages uit alle lagen van de maatschappij. Een roman, die de liefhebber van het betere speurwerk in een adem uitleest. Van Varg Veum is een zesdelige No…Lees verder

Over Gunnar Staalesen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door L.Pijttersen

Gunnar Staalesen (Bergen, Noorwegen, 19 oktober 1947) is een Noorse schrijver. Staalesen heeft taalkunde gestudeerd aan de Universiteit van Bergen en hij is werkzaam in Den Nationale Scene, het grote theater in Bergen. In die hoedanigheid heeft hij een acht uur durende, zeer geprezen theaterversie gemaakt van Hellemyrsfolket, het hoofdwerk van de Noorse schrijfster Amalie Skram. Ook was hij betrokken bij de kortere musicalversie ervan.

Het bekendst is Staalesen door zijn misdaadromans over privédetective Varg Veum die in 12 talen zijn vertaald. Omdat de stad Bergen zo'n belangrijke rol speelt in de populaire Varg Veum-reeks, heeft de stad het oeuvre van Staalesen geëerd door in 2008 een standbeeld van Varg Veum te laten oprichten bij de Strandkaien 2, het adres waar Veum zijn detectivebureau heeft.

Naast meer dan twintig boeken over Varg Veum en een aantal andere misdaadromans heeft Staalesen ook een inmiddels vierdelige cyclus geschreven over de rec…Lees verder op Wikipedia

Suggesties