Boek
Nederlands

Jubelientje pakt uit : in 26 stripverhalen

Hans Hagen (auteur), Philip Hopman (illustrator)

Jubelientje pakt uit : in 26 stripverhalen

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Bundel met stripverhalen over de ondeugende Jubelientje en haar levenslustige oma. Prentenboek met zwierige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Jubelientje pakt uit : in 26 stripverhalen / Hans Hagen ; ill. Philip Hopman
Auteur
Hans Hagen 1955-
Illustrator
Philip Hopman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2005
57 p. : ill.
ISBN
90-451-0176-9

Besprekingen

Jubelientje pakt uit is het tweede boek over de ondernemende kleuter Jubelientje en haar fantastische oma. Op drie uitzonderingen na verschenen de strips eerder in het tijdschrift 'Okki'. Jubelientjes oma gaat heel ver mee in het spel van Jubelientje en haar vriendje Dirk-Jan: ze springt van de drie-meter-plank in het zwembad, gaat kamperen, beklimt een berg en probeert te snowboarden.

Tekst en prenten spelen uitstekend op elkaar in. Philip Hopman laat in 'Reus Roy' bv. zien wat Jubelientje en Dirk-Jan bedenken. Zijn expressieve spel met krassen en vlekken dwingt je om met aandacht te kijken. Bijzonder is hoe Hans Hagen geregeld een spel met woorden speelt. 'De proefrit' blijkt voor Jubelientje een heel andere betekenis te hebben dan voor haar oma, wat haar een reuzenijsje oplevert. 'Afblaffen' gaat helemaal over 'dubbelwoorden' of homoniemen. In 'Kerst' lezen ze woorden achterstevoren en in 'De appelflap' zitten er getallen in de woorden.

Achter in het boek verte…Lees verder
Bundel met zesentwintig stripverhalen over de belevenissen van de ondernemende en innemende ongeveer 7-jarige Jubelientje en haar levenslustige oma. Het zijn grappige verhaaltjes met korte kernachtige teksten waarin Jubelientje op haar geheel eigen wijze (maar zeer herkenbaar voor andere 7-jarigen) de dagelijkse dingen en woorden beleeft: nieuwe schoenen kopen (Jubelientje wil al weer dezelfde), de verschillen en overeenkomsten tussen vlieg-vliegen-vliegeren, zwemmen (wel of niet van de duikplank), kamperen (Jubelientje wil ook de keukentrap en haar stelten meenemen en die komen goed van pas!), spiegelbeeldeffecten, de hond uitlaten (en het regent…), sinterklaascadeautjes (in je droom en in werkelijkheid) enz. Originele, speelse, de fantasie prikkelende verhalen, prachtig en toepasselijk geïllustreerd met geestige tekeningen. Op drie nooit eerder verschenen verhalen na zijn de strips eerder verschenen in Okki (2003/2004 en 2004/2005). Er is al een hele reeks verhalenboeken over de pop…Lees verder

Jubelientje pakt uit

Het allereerste Jubelientjeverhaal dateert alweer van 1987. Toen heette ze nog gewoon Anne. Maar Hans Hagen ging op zoek naar een betere naam, een naam waarvan je ging juichen en jubelen … Jubelientje. Ze gaat de hele tijd met haar oma op stap, oma’s zijn immers veel leuker dan ouders. En haar oma is geen doetje: alles mag, alles kan. En toch weet oma precies hoe ze Jubelientje aan moet pakken zonder dat Jubelientje het gevoel krijgt dat oma altijd haar zin krijgt. In dit boekje worden 26 stripverhalen gebundeld. Op een enkele uitzondering na verschenen deze in Okki, jaargang 2003/2004 en 2004/2005. Ze gaan over van alles en toch over niets : een proefritje met een sjieke slee, samen schoenen kopen, een bommetje in het zwembad, … Jubelientje bekijkt de dingen vaak uit een andere hoek, en dat maakt deze korte strips verrassend en origineel. Philip Hopman tekent Jubelientje in dunne, zwierige, zwarte lijnen, ingekleurd met waterverf. De tekst staat tussen de tekeningen, enkel een dun st…Lees verder

Over Hans Hagen

Johannes Clasinus (Hans) Hagen ('s-Graveland, 10 september 1955) was leraar Nederlands, speldocent en redacteur van een jeugdtijdschrift voor hij fulltime schrijver werd.

Met echtgenote Monique Hagen schreef hij twee prentenboeken Banaan en De opruimspin, en vier dichtbundels Daar komt de tijger, Misschien een olifant, Jij bent de liefste en Van mij en van jou.

Monique en Hans schreven ook een informatief boek over paarden, Het paardenboek. Het verscheen mei 2005. Ze spelen met het idee een tweede deel te schrijven, omdat lang niet alles over paarden in het eerste boek paste. Daarna schreef hij nog meer bundels zoals "Nooit denk ik aan niets".

Boeken van Hans Hagen zijn in elf landen in dertien talen vertaald. Hans en Monique Hagen bezoeken regelmatig Nederlandse scholen in binnen- en buitenland. Hans werkte bijvoorbeeld in Singapore, Indonesië, Ghana, Tanzania, Kenia, Egypte, Bonaire, Curaçao, Dubai, Pra…Lees verder op Wikipedia

Suggesties