Boek
Nederlands

Ruzie in het zwembad

Hans Petermeijer (auteur), Helen Van Vliet (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Eefje doet aan waterpolo. Als er een nieuwe trainer is gekomen, lijkt het of iedereen ruzie met elkaar heeft. AVI-M5. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Ruzie, Zwemmen
Leesniveau
AVI 6, AVI M5
Titel
Ruzie in het zwembad / Hans Petermeijer ; met tek. van Helen van Vliet
Auteur
Hans Petermeijer
Illustrator
Helen Van Vliet
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2005
57 p. : ill.
ISBN
90-276-6021-2

Besprekingen

Tussen de meisjes van een waterpoloteam ontstaat er ruzie door een sfeerbedervende campagne van een nieuw lid. Ze plaagt een ander meisje met haar dyslexie, terwijl ze zelf moeite heeft met rekenen. Het pesten komt tot een uitbarsting, waarna over en weer beschuldigingen worden gedaan. Deeltje uit de serie 'Bikkels'*, waarin het vergroten van de woordenschat centraal staat. In dit boekje ligt de nadruk op woorden met -g uitgesproken als -zj (collage). Het verhaal staat in negen hoofdstukken op glanzend papier met een aantal paginagrote, kleurrijke illustraties in gemengde technieken (airbrush, potlood). De zinnen zijn kort en bevatten geen moeilijke woorden, AVI-M5. De problemen dyslexie, pesten en moeite hebben met rekenen, komen oppervlakkig aan de orde; ook de waterpolosport komt slechts zijdelings aan bod. Op het schutblad voorin staat een een illustratie met een woordweb. Een aantrekkelijk uitgegeven boek, met een dosis spanning. Op het omslag staat een kleurrijke waterpoloscène…Lees verder

Ruzie in het zwembad

Reeksen voor beginnende lezers zoals deze roepen bij mij spontaan afkeer op. Ze zijn echt bedoeld om het lezen te oefenen en dat doe je mijns inziens niet met boeken. Boeken lees je omwille van het verhaal en niet om een bepaalde leesmoeilijkheid onder de knie te krijgen. Op de schutbladen wordt via een tekening met onderschriften de woordenschat bijgebracht die de kinderen nodig hebben. Hier oefenen ze woorden met -g uitgesproken als -zj, het AVI-niveau is 6. De inhoud van het verhaal is clichématig: ruzie in een sportclub en een diefstal. Bekende toestanden dus en de afloop is al even voorspelbaar. Al bij al vind ik deze reeks teveel het stempel ‘oefenen’ dragen en de boeken zien er te weinig uit als een echt boek.


Over Hans Petermeijer

Hans Petermeijer (Tilburg, 10 september 1954) is een Nederlands kinderboekenschrijver.

Biografie

Jeugd en opleiding

Petermeijer werd geboren in Tilburg en groeide op in een katholiek gezin. Als kind las hij al graag verhaaltjes als onder andere "Pinokkio". Ook las hij veel verhalen uit de boekenserie "Puk en Muk" die hij leende in de bibliotheek in het parochiehuis. Na zijn lagere school ging hij naar de pabo waar hij studeerde op het gebied van geschiedenis en maatschappijleer.

Loopbaan

Petermeijer was na zijn studie een lange tijd werkzaam als leerkracht op een Tilburgse basisschool. In 1993 begon hij zijn schrijfcarrière. In dat zelfde jaar debuteerde hij zijn boek De vlucht van de valk. Ook schrijft hij verhaaltje voor het tijdschrift Taptoe. Ook maakt hij vele bewerkingen op de oude verhalen van Koning Arthur en zijn R…Lees verder op Wikipedia