Boek
Nederlands

Niemand vertellen

Harlan Coben (auteur), Sabine Mutsaers (vertaler)
Titel
Niemand vertellen
Auteur
Harlan Coben
Vertaler
Sabine Mutsaers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Tell no one
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2016
316 p.
ISBN
9789022577882 (paperback)

Besprekingen

Wie denkt dat de drievoudige winnaar van de Edgar Allan Poe Award, de Shamus Award en de Agatha Award, geneigd is om op zijn lauweren te rusten en het zekere voor het onzekere te nemen, rekent buiten de waard en Harlan Coben. De nieuwe wegen leiden andermaal naar nieuwe successen. Zijn nieuwste Gone for Good rolde eind april in de Verenigde Staten van de persen en wordt nu reeds getipt als een hoogvlieger.

Harlan Coben:

een succesvolle misdaadauteur die de originaliteit niet schuwt en zich niet in een hokje laat stoppen

Na wat zich begin de jaren '90 van vorige eeuw aankondigde als het dertiende ongeluk na twaalf uiteenlopende en uitzichtloze stielen (het 'koninkrijk' van een auteur is blijkbaar niet alleen een ongelukkige jeugd, maar bovendien een kommervolle volwassenheid) debuteerde Harlan Coben in 1995 met Deal Breaker, een pseudo-detectiveroman met als hoofdpersonage Myron Bolitar -- een ongehuwde twintiger met veel zin voor …Lees verder
Vlot geschreven, spannende thriller waarin kinderarts David Beck een e-mail van zijn vrouw Elizabeth ontvangt en haar via een webcam op internet ziet. Maar Elizabeth is acht jaar geleden vermoord door een seriemoordenaar. Natuurlijk gaat Beck op onderzoek uit om de waarheid te achterhalen. Achtervolgd door moordenaars en politie krijgt Beck hulp van een spijkerharde zwarte drugshandelaar die hij jaren geleden door zijn oplettendheid als arts zuiverde van de verdenking van zware kindermishandeling. Beck lijkt op de waarheid af te koersen, maar er is iemand die niet wil dat hij die achterhaalt. Het boek geeft een intrigerend beeld van hoe bonafide liefdadige instellingen toch crimineel misbruikt kunnen worden. De ontknoping bevat een tamelijk lange serie schokonthullingen. Op de achtergrond een maatschappijkritisch beeld van New York. Het ik-verhaal wordt regelmatig onderbroken door stukken die in de derde persoon zijn geschreven.

Over Harlan Coben

CC BY 2.0 - Foto van/door Mark Coggins from San Francisco

Harlan Coben (Newark, New Jersey 4 januari 1962) is een Amerikaans auteur. Hij is de eerste auteur die alle grote Amerikaanse thrillerprijzen op zijn naam schreef. Zo won hij voor Fade Away zowel de Edgar Award als de Shamus Award en voor Deal Breaker de Anthony Award. Zijn thrillers zijn wereldwijde bestsellers.

Na zijn studie in Politieke Wetenschappen vond Coben een baan in de reisbranche, maar begon hij tevens te schrijven. In 1990 verscheen met Play Dead zijn eerste thriller, een jaar later gevolgd door Miracle Cure. Het grote succes kwam met een serie rond sportmakelaar en speurder Myron Bolitar en zijn beste vriend Windsor 'Win' Horne Lockwood III. Daarnaast bleef Coben ook stand-alone thrillers schrijven, waarbij Tell No One (vertaald als Niemand Vertellen) het begin was van zijn succes in Nederland. In 2006 is dit boek onder regie van Guillaume Canet verfilmd als Ne le dis à personne. Coben begon in 2011 met Lees verder op Wikipedia