Boek
Nederlands

De schaduw van Jan

Harrie Geelen (auteur)

De schaduw van Jan

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Jan maakt kennis met zijn schaduw, met wie hij de hele dag speelt. Filosofisch prentenboek met grote, fantasievolle schilderingen in kleur. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Schaduw, Spelen
Titel
De schaduw van Jan
Auteur
Harrie Geelen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2001
[28] p. : ill.
ISBN
90-214-6366-0

Besprekingen

Met elk prentenboek over Jan raak je meer met hem vertrouwd. Natuurlijk word je gecharmeerd door het wat dromerige kereltje op de prenten maar meer nog raak je in de ban van wat er zich in zijn hoofd afspeelt, in zijn gedachtewereld. Want Jan is een kleine filosoof. In dit boek gaat hij een gesprek aan met zijn schaduw. Op een mooie dag loopt die een eindje met Jan mee, een mooie gelegenheid om een babbeltje te slaan en samen te spelen. De schaduw is er even vanzelfsprekend als Jan zelf, wat voor bijzondere gesprekken zorgt: "Ik knikker mee. / Heb je dan knikkers? / Net zoveel als jij." Het kan ook meer filosofisch. De schaduw komt liever niet in de schaduw van de boom, hij vindt het er te donker: "Dan ben ik er niet." "Ik hou ook niet van het donker," zei Jan. "Maar ik ben er dan wel." Ook bij sommige beschrijvende zinnen moet je even nadenken: "Als Jan de bal opving, ving de schaduw de schaduw van de bal." In elk geval is de schaduw een echte vriend, ze doen alles samen en bij het s…Lees verder
Jan ontdekt dat hij een schaduw heeft. Als zijn vriendinnetje niet buiten wil spelen, speelt hij de hele dag samen met zijn schaduw. ’s Avonds gaat hij er zelfs mee naar bed. De platen zijn ingekaderd door vrolijk gekleurde lijnen en vullen het grootste deel van de pagina. De kleuren zijn warm en vrolijk met veel geel, rood en lichtgroen. De tekst is niet erg lang en het verhaal wordt dan ook deels verteld in de tekeningen. De meeste woorden hebben één of twee lettergrepen en de zinnen zijn kort. Kinderen die al een beetje kunnen lezen, kunnen deze tekst zelf lezen. Een goede toevoeging op de andere Jan-boeken (b.v. 'De plant van Jan' Zilveren Griffel 1996 en 'Het boek van Jan'*), waarin niet alleen een mooi, soms wat filosofisch verhaal zit, maar ook informatie staat. Indirect worden in dit boek een paar dingen over schaduw uitgelegd, b.v. dat er geen schaduw is als het donker is. Leuk en interessant voor kinderen om alleen te lezen of voorgelezen te krijgen. Vanaf ca. 5 jaar.

Over Harrie Geelen

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Beeld en Geluid

Harrie Geelen (Heerlen, 10 januari 1939) is een Nederlands animator, dichter, illustrator, regisseur, (scenario)schrijver, stemacteur, tekenaar en vertaler.

Loopbaan

Hij maakte zijn studie Nederlandse taal en letterkunde in Amsterdam niet af, trad met vrienden - onder wie zijn toekomstige vrouw - in studentencabaret Singsing op en werkte vanaf 1963 bij Joop Geesinks Dollywood als storyboardtekenaar/scenarioschrijver en vanaf 1967 bij de Toonder Studio's, waar hij scenarist, tekenfilmer, regisseur en creative director zou worden. Harrie Geelen schreef de scripts en de liedjes voor Oebele, Q&Q 1 en 2 en Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?, vertaalde Disneyfilms (waaronder De Aristokatten, De Speurneuzen, Sneeuwwitje en de zeven dwergen, Robin Hood, Peter Pan en 101 Dalmatiërs), de animatieserie met de personages uit boeken van Beatrix Potter, …Lees verder op Wikipedia