Boek
Nederlands

De roep van Zotte Lotte

+1
De roep van Zotte Lotte
×
De roep van Zotte Lotte De roep van Zotte Lotte

De roep van Zotte Lotte

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
In een Vlaams vissersdorp in de 15e eeuw heeft Lien het moeilijk met de dood van haar vader, die op zee verongelukt zou zijn. Maar ze ontdekt dat er iets niet klopt aan de verhalen van de vissers die die dag bij hem waren. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
De roep van Zotte Lotte
Auteur
Hedwig Van de Velde
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2004
235 p.
ISBN
90-5908-101-3

Besprekingen

In het middeleeuwse vissersdorp Walraversijde heerst verwarring rond de dood van schipper Vic. In hun zoektocht naar de waarheid stoten zijn vrouw Belle, zonen Henk en Teun en dochter Lien op niets dan geheimzinnigheid. Eén en ander heeft te maken met de rivaliteit tussen twee clans in het dorp en met de toenmalige 'wereld'-politiek. In het dorp ziet de gevestigde reder Van Varsenare met lede ogen aan hoe koopman Gillis een eigen vloot opbouwt. Hun geruzie heeft zijn weerslag op het dorp waar onderling getwist voor nog meer onrust zorgt. Onrust, die uitstekend vertolkt wordt door de gek geworden vrouw van een verdronken visser, 'zotte Lotte'. Als een onheilsgodin doorkruist ze de duinen en het verhaal. Op zee moeten de vissers en de kooplui het samen opnemen tegen de kapers die onder de bescherming van de Franse koning staan. De onenigheid over de manier van verdedigen leidt uiteindelijk tot het uitgangspunt van het verhaal: de geheimzinnige dood van Liens vader.

Hedwig Van de …Lees verder
In een Vlaams vissersdorp in de vijftiende eeuw heeft Lien het moeilijk na de dood van haar vader. Hij zou op zee verongelukt zijn. Maar Lien, haar moeder en twee broers krijgen steeds vaker de indruk dat er iets niet klopt aan de verhalen van de vissers die bij vader waren op die fatale dag. Langzaam maar zeker wordt het duidelijk dat alles draait om macht, en dat verraad, oplichting en moord niet geschuwd worden om die te verkrijgen en te behouden. Reders, kapers, geestelijken en politici maken elkaar het leven zuur en halen in eenvoudige mensen vaak het slechte naar boven. Zotte Lotte is niet uit op macht. Ook haar man is op zee omgekomen, waarna er iets geknapt is in haar hoofd. Ze krijst, gilt en roept dingen als: "Vervloekt, zij die afscheid nemen!" wanneer er weer een schip uitvaart. Na veel problemen ontdekt Lien uiteindelijk wat er gebeurd is met vader. Dat ze daarbij ook nog verliefd wordt, is een prettige bijkomstigheid. Het verhaal geeft een goed beeld van het leven in die…Lees verder

Over Hedwig Van de Velde

Hedwig Van de Velde (Zwijndrecht, 15 april 1940) is een Vlaamse schrijver van jeugdboeken.

Van de Velde's boeken zijn geïnspireerd door twee grote thema's: de Belgische Geschiedenis en verhalen uit de Grieks-Romeinse oudheid. Deze inspiraties komen rechtstreeks voort uit zijn lessen en reizen. Als leraar Nederlands en Geschiedenis aan het Antwerpse Sint-Lievenscollege bestudeerde hij lange tijd deze periode. Gaandeweg vormde ook de recentere geschiedenis in zijn vaderland het decor van zijn boeken.

De avonturen in de boeken van Van de Velde kenmerken zich door een doorvlochten en zo realistisch mogelijk kader. De verhalen zelf zijn verzonnen maar de personages worden zo nauwkeurig en menselijk mogelijk beschreven.

Boeken

Nominaties

  • 1999 Nominatie voor de Kinder- en Jeugdjury voor het boek in Vlaanderen voor Het vroedmeisje
  • 2002 Nominatie voor de Kinder- en Jeugdjury vo…Lees verder op Wikipedia