Makkelijk lezen
Nederlands

Net op tijd!

Henk Hokke (auteur), Saskia Halfmouw (illustrator)
Stef is bang in het water. Niemand mag dat weten. Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden. AVI-E3. Vanaf ca. 8 jaar.
Leesniveau
AVI 3, AVI E3
Titel
Net op tijd!
Auteur
Henk Hokke
Illustrator
Saskia Halfmouw
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2004
41 p. : ill.
ISBN
90-276-7663-1 (hardback) 9789027676634 (hardback)

Besprekingen

Zoals bekend is de 'Zoeklicht'-serie bedoeld voor kinderen vanaf negen jaar die moeite hebben met lezen. De boeken hebben een AVI- niveau dat schommelt tussen AVI 4 tot maximum AVI 7. Alle boeken hebben een LEESLAT aanduiding ( Leeservaring, AVI en Thema).

Net op tijd is een mooi verhaal over watervrees en gepest worden. De dosis spanning komt in dit verhaal vooral door de rake verwoording van de (angst)gevoelens van Stef. Natuurlijk wordt Stef een held wanneer blijkt dat hij een klein meisje van de verdrinkingsdood redt. De zinnen klinken vlot en mooi. [Anita Wuestenberg]
Stef heeft watervrees. Een klasgenoot ontdekt dit en plaagt hem ermee. Stef wordt daar erg onzeker van. Omdat hij op een verjaardagspartijtje een duik in het zwembad probeert te ontwijken, merkt hij dat het kleine zusje van vriendin Kim dreigt te verdrinken. Hij zet zijn vrees opzij en redt het meisje. Deeltje uit de serie 'Zoeklicht-start Spanning'*, een serie met leestechnisch eenvoudige verhalen die inhoudelijk op niveau zijn. Leuk eigentijds verhaal over een herkenbaar probleem: hoe overwin ik mezelf en hoe maak ik mezelf bij klasgenootjes waar. Het geheel is geschreven in korte zinnen en eenvoudige woorden, waardoor het verhaal (AVI-E3) heel gemakkelijk leesbaar, maar niet kinderachtig is. De pen- en aquarelillustraties in grijstinten ondersteunen het verhaal goed. Vanaf ca. 8 jaar.