Boek
Nederlands

Een hond zonder merk

Henk Van Kerkwijk (auteur), Jaap De Vries (illustrator)
+1
Een hond zonder merk
×
Een hond zonder merk Een hond zonder merk
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Bif mag een hond uitzoeken in het asiel. Een jongen uit zijn klas vindt zijn eigen rashond veel beter. Maar dan dreigt zijn zusje te verdrinken. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Honden
Leesniveau
AVI 7
Titel
Een hond zonder merk / Henk van Kerkwijk ; tek. van Jaap de Vries
Auteur
Henk Van Kerkwijk
Illustrator
Jaap De Vries
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 1999
53 p. : ill.
ISBN
90-276-4230-3

Besprekingen

Bif mag een hond uitzoeken in het dierenasiel. Hij is erg blij met zijn vuilnisbakkenrasje. Een onuitstaanbare klasgenoot, Jochem, pocht met zijn merkkleding en zijn rashond (die echter naar later blijkt ook uit het asiel komt) en maakt Bif het leven wat onaangenaam. Als het kleine zusje van Jochem dreigt te verdrinken maar door toedoen van beide honden gered wordt, lijkt de verstandhouding tussen beide jongens te verbeteren. Een herkenbaar verhaal over vriendschap tussen mens en dier, je beter voordoen dan je bent en eerlijkheid. De bladspiegel is prettig, het lettertype is met schreef. De zwart-witte (pen)tekeningen geven de situaties uit het verhaal op een aardige manier weer. Daarbij is met het perspectief gespeeld, hetgeen heel bijzondere illustraties oplevert. Zwarte vlakken zijn gestippeld of gearceerd. Lekker leesbaar verhaal (AVI 7) voor iets geoefende lezers vanaf ca. 8 jaar.

Over Henk Van Kerkwijk

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door

Lacon

Original uploader was Lacon at nl.wikipedia

Henk van Kerkwijk (28 mei 1940) is een Nederlandse schrijver en dichter.

Biografie

Van Kerkwijk schreef als dichter in Kartons voor letterkunde. Vervolgens verscheen werk van hem, zowel poëzie als proza, in tijdschriften als De Gids, Podium, De nieuwe Stem, Contour, Kentering, Raam en Avenue Literair. In veel van zijn jeugdboeken speelt geschiedenis een grote rol. De eerste jaren liepen publicaties voor kinderen en volwassenen gelijk op. Zo verschenen zijn roman Rotte fazant, en zijn eerste jeugdboek De ontvoering uit ‘de Swaan’ beide in 1967. Later kwam het accent echter meer op kinderboeken te liggen, waarvan hij er inmiddels meer dan vijftig heeft geschreven. Toch heeft hij het werk voor volwassenen nooit opgegeven. Nadat hij in 1977 naar Londen was verhuisd, begon hij in 1980 opnieuw gedichten te schrijven. In het Engels ditmaal en onder een Engels pseudoniem (omdat zijn Nederlandse naam onuitspreekbaar …Lees verder op Wikipedia