Drijfzand is een boek over wat het betekent om mens te zijn. Mankell vertelt erin over gebeurtenissen die voor hem bepalend zijn geweest en over personen die hem nieuwe perspectieven hebben aangereikt. Hij vertelt over liefde en jaloezie, over moed en angst. Over hoe het is om te leven met een levensbedreigende ziekte. Niet in de laatste plaats gaat het boek ook over levensvreugde. Mankell vond di
Onderwerp
Mankell, Henning
Titel
Drijfzand
Auteur
Henning Mankell 1948-2015
Vertaler
Ceciel Verheij
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Kvicksand
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2015
369 p., [8] p. pl.
ISBN
9789044534832 (hardback)

Besprekingen

Henning Mankell is de wereldberoemde Zweedse schrijver van onder meer de 'Wallander'-boeken, die ook verfilmd zijn. In 'Drijfzand' schrijft hij over zijn eigen leven. Op 65-jarige leeftijd krijgt hij te horen kanker te hebben. En naar aanleiding daarvan overziet hij zijn leven. Het is zeker geen zwaarmoedig of tranentrekkend verhaal, eerder een wijze man die door zijn ziekte met meer intensiteit, en met een kritische blik, naar de wereld kijkt. Er zitten schrijnende verhalen tussen over onrecht en wreedheid, maar ook over levensvreugde en mooie dingen die de mensheid heeft voortgebracht. Heel mooi zijn de verhalen over boekomslagen of schilderijen die hij lang geleden, soms een halve eeuw, gezien heeft. Op die manier krijgt dit boek trekken van memoires. Ondertussen gaat zijn werk als theatermaker in Mozambique gewoon door.

Over Henning Mankell

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Henning Mankell (Stockholm, 3 februari 1948 – Särö, 5 oktober 2015) was een Zweeds schrijver van literaire romans, misdaadromans, jeugdliteratuur en toneelstukken.

Biografie

Mankell groeide op in Sveg (Härjedalen) en Borås (Västergötland). Zijn vader was rechter en zijn grootvader, ook genaamd Henning Mankell (1868–1930), was een componist van voornamelijk pianomuziek. Reeds als 20-jarige was hij schrijver en assistent-regisseur aan het Rikstheatret in Stockholm. Hij werkte ook voor diverse andere Zweedse theaters. In 1985 richtte hij het Avenida Theater in Maputo (Mozambique) op. Hij woonde afwisselend in Mozambique en in zijn vaderland Zweden. Hij richtte zijn eigen uitgeverij Leopard Förlag op om jong talent uit Afrika en Zweden te ondersteunen.

In de jaren zeventig woonde Mankell enige tijd in Noorwegen samen met een Noorse. In die periode was hij ook actief voor de Noorse Maoïstische partij, maar hij is daarvan nooit…Lees verder op Wikipedia