Boek
Nederlands

Gezichten in het vuur

Ook verschenen als Het geheim van het vuur

Henning Mankell (auteur)

Gezichten in het vuur

Ook verschenen als Het geheim van het vuur

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Sofia, die in Mozambique woont, loopt op een landmijn en verliest beide benen. Het kost haar veel moeite een nieuw bestaan op te bouwen. Vanaf ca. 11 jaar.
Extra onderwerp
Lichamelijk gehandicapten
Titel
Gezichten in het vuur
Ook verschenen als
Het geheim van het vuur
Auteur
Henning Mankell 1948-2015
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Eldens hemlighet
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2002
123 p.
ISBN
90-258-3564-3

Besprekingen

Henning Mankell is niet voor één gat te vangen. Hij schrijft literaire romans en toneelstukken, maar is bij het grote publiek vooral bekend van zijn verfilmde misdaadboeken uit de reeks 'Wallander'. Ook binnen de jeugdliteratuur heeft hij al een aantal boeken op zijn naam staan. De belangrijkste daarvan zijn de vier schitterende boeken over Joel: De hond die naar de sterren rende, De jongen die met sneeuw in zijn bed sliep, Schaduwen in de schemering en Reis naar het einde van de wereld. Een prachtige reeks waarin de coming of age van een bijzondere jongen in het koude noorden van Zweden subtiel in beeld wordt gebracht. Mankell legde tot nu toe met andere woorden een vrij gevarieerd parcours af, maar een constante binnen zijn werk was echter steeds de aanwezigheid van fictie. Met Het geheim van het vuur treedt hij nu ook buiten die grenzen.

Het verhaal in dit boek is dat van Sofia. Het is geen vrolijk of opwekkend verhaal, maar vreemd g…Lees verder
Als het dorp wordt overvallen door bandieten, neemt de moeder van Sofia het besluit om te vluchten. Net als het gezin zich elders thuis begint te voelen, trapt Sofia op een landmijn. Daarbij komt haar oudere zusje om het leven en verliest zij zelf haar beide benen. Met veel wilskracht en doorzettingsvermogen slaagt zij erin een zelfstandig bestaan op te bouwen als naaister. Blijkens de flaptekst speelt het verhaal in Mozambique, een land dat geteisterd wordt door burgeroorlogen. In het verhaal zelf wordt dit niet expliciet vermeld. De nadruk ligt op de ontwikkeling die Sofia doormaakt: het wennen aan de kunstbenen (beide krijgen van haar een naam), de terugkeer naar het dorp, haar moeilijke positie als gehandicapte in een arm gezin, haar besluit terug te gaan naar de stad en de hulp die ze krijgt van anderen. De auteur baseerde zich op een waargebeurd verhaal. Hij vertelt de geschiedenis nogal afstandelijk, wat identificatie met de hoofdpersoon bemoeilijkt. Achter in het boek, uitgege…Lees verder

Over Henning Mankell

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Henning Mankell (Stockholm, 3 februari 1948 – Särö, 5 oktober 2015) was een Zweeds schrijver van literaire romans, misdaadromans, jeugdliteratuur en toneelstukken.

Biografie

Mankell groeide op in Sveg (Härjedalen) en Borås (Västergötland). Zijn vader was rechter en zijn grootvader, ook genaamd Henning Mankell (1868–1930), was een componist van voornamelijk pianomuziek. Reeds als 20-jarige was hij schrijver en assistent-regisseur aan het Rikstheatret in Stockholm. Hij werkte ook voor diverse andere Zweedse theaters. In 1985 richtte hij het Avenida Theater in Maputo (Mozambique) op. Hij woonde afwisselend in Mozambique en in zijn vaderland Zweden. Hij richtte zijn eigen uitgeverij Leopard Förlag op om jong talent uit Afrika en Zweden te ondersteunen.

In de jaren zeventig woonde Mankell enige tijd in Noorwegen samen met een Noorse. In die periode was hij ook actief voor de Noorse Maoïstische partij, maar hij is daarvan nooit…Lees verder op Wikipedia