Boek
Nederlands

Portret van een dame

Henry James (auteur)
Een rijke Amerikaanse jonge vrouw met een sterke drang naar onafhankelijkheid blijft, ondanks alles wat ze in de loop van haar huwelijk over hem te weten komt, haar onbekrompen maar oppervlakkige echtgenoot trouw. Met op 2 dvd's de BBC-versie uit 1968.
Titel
Portret van een dame
Auteur
Henry James
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The portrait of a lady
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 1996
502 p.
ISBN
90-351-1773-5

Andere formaten:

Besprekingen

Henry James (1843-1916) behoort tot de belangrijkste Amerikaanse schrijvers van voor de Eerste Wereldoorlog. Zijn verfijnde en vaak gekunstelde taalgebruik maakt veel van zijn werk moeilijk leesbaar. 'Portret van een Dame' uit 1881 heeft echter altijd een grote populariteit genoten. Het verhaal: de jonge, beeldschone Amerikaanse Isabel Archer, in Europa om 'iets van de wereld te zien', kiest uit vele aanbidders een zeer gecultiveerde echtgenoot die zich als een bruut ontpopt. James' boodschap is duidelijk: esthetische waarden zijn inhoudsloos als ze niet door ethische waarden worden geschraagd. Uitstekende vertaling. Kleine druk. Met op 2 dvd's (kleur, 270 minuten) de wat statische BBC-versie uit 1968 met Richard Chamberlain, Suzanne Neve en Edward Fox.

Over Henry James

Henry James (15 april 1843 - 28 februari 1916) was een Amerikaans romanschrijver die wordt beschouwd als een van de sleutelfiguren uit het realisme in de literatuur.

Biografie

Henry James was de zoon van Henry James sr. en de jongere broer van psycholoog en filosoof William James. Hij groeide op in een intellectueel milieu van filosofen en politici die vrienden of bekenden van zijn vader waren. Hieronder waren mensen als Henry David Thoreau, Nathaniel Hawthorne en Ralph Waldo Emerson.

Toen James nog jong was reisde hij al door Europa. Hij kreeg les van een tutor in Parijs, Londen, Bologna, Bonn en Genève. Hierna op de leeftijd van 19 jaar, begon hij aan een rechtenstudie aan Harvard. Hij heeft deze studie niet afgemaakt. Hij was meer geïnteresseerd in literatuur en verdiepte zich in de Engelse, Duitse, en Franse literaire klassiekers. De Russische schrijvers las hij in vertaling.

James bracht de grootste tijd van z…Lees verder op Wikipedia