Boek
Nederlands

De perfecte koppijn

+1
De perfecte koppijn
×
De perfecte koppijn De perfecte koppijn

De perfecte koppijn

In de reeks:
Genre:
Een schrijver wil graag in stilte werken, maar zijn uitgever en publiek zien dat anders. Vervolg op 'Muggepuut'.
Titel
De perfecte koppijn
Auteur
Herman Brusselmans
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2007
271 p.
ISBN
9789044610987 (paperback)

Besprekingen

De kunst van het overbodige

Danny Muggepuut, de held van Herman Brusselmans' vorige roman Muggepuut, is terug. God weet waarom, maar ook: godzijdank!

De boeken van Herman Brusselmans zijn als de afleveringen van FC De Kampioenen . Zelfs de nieuwe episodes zien eruit als herhalingen. Alles is al gezegd, de enige reden om te blijven hangen is dat je de personages als persoonlijke vrienden bent gaan beschouwen. Heel af en toe doet Brusselmans de moeite om een personage te bedenken in plaats van de lezer af te schepen met een doorslagje van zichzelf. In de vorige roman kon lezend Vlaanderen kennismaken met de succesauteur Danny Muggepuut. Er overkwam hem niets, maar aan het einde van Muggepuut maakte het toeval hem één miljoen euro rijker. In De perfecte koppijn overkomt Danny andermaal niets, maar tot slot is hij toch weer één miljoen euro rijker.
Wie is Danny Muggepuut? 'Tien romans had hij geschreven, en hij was bezig aan z'n elfde, terwijl hij volgens zichzelf nog maar op het niveau stond van Wies Korevaar, de negentiende-eeuwse naturalist, die door een criticus in 1889 eens was omschreven als "dien onnozelaert die maar…Lees verder

Niet letterlijk als vervolg op eerdere romans over de schrijver Muggepuut, maar daarop wel voortbordurend vertelt Brusselmans (1957) op zijn uiterst herkenbare wijze over het lief en leed van een hedendaagse romanschrijver. Muggepuut werkt aan zijn nieuwe roman en ondergaat de paradox van de moderne schrijver: aan de ene kant wordt een intensief publiekelijk leven door de uitgever en het publiek van hem verlangd, aan de andere kant wil de schrijver in afzondering aan zijn geestesproduct werken. Brusselmans neemt satirisch, Vlaams en humoristisch het uiterlijk vertoon van collega-schrijvers op de hak. In zestien aansluitende hoofdstukken van mooi zuid-Nederlands vertelt hij in zeer toegankelijke taal een voortdurend boeiend verhaal, waarin de personages snel uitgroeien tot mensen. Het boek lijkt autobiografisch, maar bij Brusselmans weet je dat nooit zeker. Kleine druk.

Over Herman Brusselmans

Herman Frans Martha Brusselmans (Hamme, 9 oktober 1957) is een Belgisch schrijver, dichter en columnist.

Biografie

Brusselmans werd geboren in Hamme, Oost-Vlaanderen. Eind jaren zeventig was hij een verdienstelijk voetballer. Hij speelde linksbuiten bij SK Berlare, Vigor Hamme en de UEFA-junioren (min 18-jarigen) van Sporting Lokeren. Bij deze laatste speelde hij onder trainer Leon Nollet samen met latere profvoetballers Raymond Mommens, Alex Querter en Marc Verbruggen. In 1976 ging Brusselmans Germanistiek studeren aan de Universiteit van Gent. In 1978 koos hij voluit voor literatuur maar is blijven voetballen bij o.m. De Woody's, een minivoetbalclub die hij noemde naar zijn overleden hond Woody. In 1980 studeerde hij af en ging aan de slag in een Brusselse bibliotheek van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening.

Schrijverschap

In 1982 debuteerde Brusselmans met de verhale…Lees verder op Wikipedia