Boek
Nederlands

Later word ik verkoopster

Hilde Vandermeeren (auteur), Marjolein Pottie (illustrator)
+1
Later word ik verkoopster
×
Later word ik verkoopster Later word ik verkoopster
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Prentvertelling waarin een meisje aan een jongetje vertelt dat zij later verkoopster wil worden. Met informatie over het beroep verkoper/verkoopster, enige doe-opdrachten en gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 6 t/m 8 jaar.
Onderwerp
Verkopers
Titel
Later word ik verkoopster
Auteur
Hilde Vandermeeren 1970-
Illustrator
Marjolein Pottie
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2009
29 p. : ill.
ISBN
9789059083066

Besprekingen

Vierkant informatief prentenboek waarin een meisje aan een jongen vertelt dat ze later verkoopster wil worden. Daarna vertelt zowel de jongen als het meisje in de ik-vorm hoe je een goede verkoper/verkoopster kunt worden. Ingegaan wordt op wat je moet kunnen, wat je moet doen, nodig hebt, waar je zal werken en met wie je samenwerkt. De humoristische, stripachtige tekeningen zijn de grootste blikvanger. Het merendeel van de pagina’s bevat drie tekeningen, waarvan de bovenste - een halve pagina beslaand - het verhaal van de jongen en het meisje volgt. Op de onderste twee tekeningen zien we zowel een verkoper als een verkoopster aan het werk. De tekst (vetgedrukt en verschillend van grootte) beperkt zich tot enkele eenvoudige zinnetjes. Sommige bij het beroep horende woorden/begrippen als vertegenwoordiger zullen nadere uitleg behoeven. Tekst en illustraties zijn goed op elkaar afgestemd. Aan het eind zijn twee doe-opdrachten en twee overzichtsplaten (waarop onder andere een blik in de t…Lees verder

Later word ik verkoopster

Dit prentenboek illustreert het beroep van een verkoopster. Dit thema kan oudere kleuters wel aanspreken wanneer ze zich in hun spel volop uitleven in fantasie en verkleedpartijtjes. Spijtig dat de uitwerking van dit boekje op elk vlak heel arm overkomt. De tekstjes zijn louter een droge beschrijving van wat er op de prenten te zien is; het frequente gebruik van het werkwoord 'moeten' is storend. De prenten ogen statisch met weinig aantrekkelijke kleuren en rommelige achtergronden en het geheel mist perspectief. Alles bevindt zich precies in één vlak. Het concept is ook vrij verwarrend. Een jongen en een meisje spelen verkoper en verkoopster op zolder. Dat zie je in het eerste gedeelte van het boekje telkens bovenaan de prenten. In de onderste strook zie je taferelen met echte verkopers en echte winkels. Duidelijk is anders! Dan volgen er nog drie hoofdstukjes 'Wat heb ik nodig?', 'Waar werk ik?' en 'Met wie werk ik daar?'. Met dit boek krijg je alvast geen waar voor je geld!

Lees verder

Over Hilde Vandermeeren

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Patrick Rosselle

Hilde Vandermeeren (Waregem, 25 september 1970) is een Vlaamse auteur van kinder- en jeugdboeken en psychologische thrillers. Sinds 2001 publiceerde ze 45 kinder- en jeugdboeken, waarvan diverse werden vertaald in onder andere het Deens, Duits, Koreaans, Chinees, Frans en Spaans. Ze won diverse literaire prijzen, waaronder een Zilveren Griffel, twee Vlag en Wimpels, een Boekenwelp, een White Raven, brons en zilver in de Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen Kinder- en jeugdliteratuur en de Hercule Poirotprijs.

Biografie

Vandermeeren studeerde psychologie aan de KU Leuven en geeft les in het volwassenenonderwijs.

In 2013 verscheen Als alles duister wordt bij de Nederlandse uitgeverij Q (Singel Uitgeverijen). Ze won daarmee de Knack Hercule Poirot Publieksprijs 2013. Daarna verschenen haar thrillers De toeschouwers (2014), Stille grond (2015) en Scorpio (2016). Stille grond ha…Lees verder op Wikipedia

Suggesties