Boek
Nederlands

Een Venetiaans geheim

Ian Caldwell (auteur), Dustin Thomason (auteur), Jacques Meerman (vertaler)
Een student raakt bezeten van een waardevol, cryptisch en tot nu toe onontcijferbaar Italiaans boek uit de vijftiende eeuw.
Titel
Een Venetiaans geheim
Auteur
Ian Caldwell Dustin Thomason
Vertaler
Jacques Meerman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The rule of four
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2008 | Andere uitgaves
389 p.
Aantekening
Uitg. ter gelegenheid van 140 jaar Bruna
ISBN
9789022994344

Besprekingen

In Een Venetiaans geheim draait alles rond de Hypnerotomachia Poliphili. Dit werkelijk bestaand traktaat met zijn onuitspreekbare titel ('Poliphili's zoektocht naar liefde in een droom') werd geschreven in 1499. Het is een mix van de meest uiteenlopende onderwerpen als architectuur, tuinontwerpen, schilderkunst, politiek, vrouwenrechten... Gedeeltelijk verpakt als een essay, gedeeltelijk als een erotisch geladen verhaal, blijft het nog altijd een raadsel voor onderzoekers. De vermoedelijke auteur, ene Francesco Colonna (een Venetiaanse broeder), gebruikt verschillende talen door mekaar en bedient zich af en toe zelfs van hiërogliefen. Zijn werk wemelt van raadsels, cryptogrammen en andere hersenbrekers.

Aan de universiteit van Princeton gaan twee laatstejaars op zoek naar de betekenis van het werk. Zij willen de codes van Colonna ontcijferen omdat zij ervan overtuigd zijn dat er achter het werk een belangrijk geheim schuilgaat. Met de hulp van een verloren gewaand…Lees verder
Vier bevriende studenten van de Princeton University bestuderen anno 1999 de codex 'Hypnerotomachia Poliphili', een oud (echt bestaand) Venetiaans geschrift uit 1499. Deze tekst beschrijft op wonderbaarlijke wijze een liefdesgeschiedenis; de vier vermoeden dat er een verborgen verhaal achter zit. Terwijl ze hun onderzoek doen, worden er bedreigingen tegen hen geuit, die steeds grimmiger worden. Dan gebeurt de eerste moord. Het geheim van het geschrift blijkt met verborgen kunstschatten te maken te hebben. Debuutthriller van een Amerikaans duo waarin vriendschap, liefde, het leven op Princeton en de renaissance een rol spelen. Verteld in de ik-vorm door een van de studenten wiens overleden vader, een historicus, het geschrift al bestudeerde. Met enkele zwart-witillustraties. Een vergelijking met 'De Da Vinci code' van Dan Brown dringt zich op. Het boek kreeg twee sterren (heel aardig) in de 'VN's Detective & Thrillergids 2004' en vier (heel goed) op de website Crimezone. Met leeslint.