Boek
Nederlands

Paperasje

Ienne Biemans (auteur), Jan Jutte (illustrator)
+1
Paperasje
×
Paperasje Paperasje
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Gedichten waarin Paperasje door een wonderlijke wereld reist en bijzondere ontmoetingen heeft. Met zwart-wittekeningen. Vanaf ca. 6 t/m 10 jaar.
Titel
Paperasje / tekst Ienne Biemans ; ill. Jan Jutte
Auteur
Ienne Biemans
Illustrator
Jan Jutte
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Nieuw Amsterdam, 2006
63 p. : ill.
ISBN
90-468-0066-0

Besprekingen

Paperasje is niet enkele de aantrekkelijke titel van deze nieuwe verzameling kindergedichten van Ienne Biemans, het is ook meteen de naam van het meisje dat de wondere avonturen in de bundel beleeft. In 30 gedichten trekt Paperasje door een absurde, sprookjesachtige wereld waarin garenklosjes tot leven komen, een kikker knikkers tovert uit haar wang, vissen hand in hand over het strand lopen en hondjes miauwen. Op een speelse, ongedwongen wijze wakkert Ienne Biemans met haar gedichten de fanatasie aan. Ze toont ten overvloede aan dat taal voor heel wat plezier kan zorgen en dat in tekst veel meer mogelijk is dan in de werkelijkheid. Kinderen zullen zich dan ook graag laten meevoeren naar Biemans mysterieuze en poëtische wereld.

Ook al geeft de schrijfster de verbeelding vrij spel, ze slaagt er ook in om emoties, situaties en gebeurtenissen die herkenbaar zijn voor jonge kinderen in woorden te vatten. In een eenvoudig gedicht praat een kersenboom bv. over groeien: "Hé, ki…Lees verder
'Paperasje' is een creatie van een onbekende schrijfster: "Ik schrijf je. Ik tover." Dan volgen haar belevenissen ("…Met de pennen in haar tasje, / met de liedjes in haar hoofd / en de woorden in haar mond, /reisde spierwit Paperasje toen / de hele wereld rond.") In een wonderlijke wereld ontmoet zij bijvoorbeeld twee strikdansschoenen, een koningin "in het ribfluweel" en een boom met haar kroon in bloei ("Kijk je van op, hè? / Weet je nog? Ik was je kersenpit."). Ook droomt zij dat ze een "tuinboonboontje" was en vraagt zij zich af wat voor een soort oren ze zou willen hebben. Schitterende bundel kindergedichten die zich laten lezen als korte verhaaltjes, met als leidraad Paperasje. Elk woord is heel secuur gekozen en de woorden dansen in een mooi ritme over de pagina’s, waardoor het een genot is om deze gedichten voor te lezen. De fantasievolle illustraties in zwart-wit, met steunkleur blauw, sluiten uitstekend aan bij de gedichten en laten voldoende ruimte voor een eigen interpreta…Lees verder

Paperasje

Deze korte verhaaltjes in dichtvorm vertellen het verhaal van Paperasje. Met een zangstem in haar oren met een taart nog in haar neus reisde Paperasje met de pennen in haar tasje met de liedjes in haar hoofd en de woorden in haar mond reisde spierwit Paperasje toen de hele wereld rond. Paperasje is de naam van het meisje dat speels ronddwarrelt in een wereld vol mysteries en avontuur. Ook humor ontbreekt niet. Op p. 39 bijvoorbeeld: Moet je die katjes daar zien hangen, zei de jager. En effectief: Jan Jutte tekent een boom waar drie katten aan hangen. Het zijn zeer mooie illustraties trouwens in zwart-wit met blauwe accenten. Tekeningen en tekst gaan heel mooi samen, enerzijds soberheid in de illustraties en anderzijds de fantasierijke taal. Een boekje om dikwijls te gebruiken en om voor te lezen. Sommige versjes zijn misschien te moeilijk voor zesjarigen maar je kan lang met dit boekje doen, zo fris en bekorend oogt het en klinkt het.

Over Ienne Biemans

Ienne Biemans (Heythuysen, 15 augustus 1944) is een Nederlandse auteur van kindergedichten. Er verschenen inmiddels twaalf titels van haar hand. Ik was de zee werd in 1990 bekroond met een Zilveren Griffel en voor Lang zul je leven kreeg ze in 1989 de Nienke van Hichtum-prijs.

Publicaties

  • 1985 - Mijn naam is Ka : ik denk dat ik besta (Querido) (met illustraties van Mance Post)
  • 1988 - Lang zul je leven : bakerrijmpjes (Querido) (met illustraties van Mance Post)
  • 1989 - Ik was de zee : bakerrijmpjes (Querido) (met illustraties van Margriet Heymans)
  • 1992 - Het Akke-Takke-kistje (Zwijsen) (met illustraties van Margriet Heymans)
  • 1993 - Jetje (Querido) (met illustraties van Margriet Heymans)
  • 1993 - Koning, Nar en Hartenvrouw (Utrechts Toneelschrijversproject) (met Harrie Geelen, Imme Dros, Veronica Hazelhoff, Lydia Rood, Koos Meinderts)
  • 2001 - Met mijn rechteroog dic…Lees verder op Wikipedia