Boek
Nederlands

Dit is Lila

Imme Dros (auteur), Ingrid Godon (illustrator)
+1
Dit is Lila
×
Dit is Lila Dit is Lila
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Lila bouwt een torentje van spullen, zodat ze over het tuinmuurtje kan kijken. In de tuin ziet ze een vlinder die ze probeert te verzorgen. ’s Avonds speelt Lila met haar lappenpop: samen maken ze zich klaar om te gaan slapen.
Titel
Dit is Lila
Auteur
Imme Dros
Illustrator
Ingrid Godon
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2013
[36] p. : ill.
ISBN
9789045113623 (hardback)

Besprekingen

Als je de aandacht van een kind wil vasthouden met een boek, is een zekere mate van herkenbaarheid een voorwaarde. Hoe jonger het kind, hoe groter de nood aan herkenbaarheid is. En aan eenvoud. Een verhaal dat het petje van de peuter of kleuter ver te boven gaat, blijft allicht niet hangen. Eenvoud en herkenbaarheid, ze worden hoog in het vaandel gedragen bij auteurs en uitgevers van boeken voor de allerkleinsten. Terecht natuurlijk, peuterboekjes zijn een eerste kennismaking met een verhaal in woord en beeld. Daarbij is het ook belangrijk voor het kind dat zijn allereerste stappen in het leesleven zet, om zijn prille kennismaking met leesconventies voldoende te bevestigen. Dus zijn het overgrote deel van de boekjes voor peuters en de jongste kleuters op hetzelfde heldere stramien gebouwd. De prent is eenvoudig afgelijnd, het beeld is overzichtelijk, het verhaal biedt voldoende vertrouwde elementen. Anna gaat slapen, Milan op het potje, Karel gaat naar school, Kleine Leon heeft hon…Lees verder
In dit prentenboek van vierkant formaat maak je kennis met het nieuwsgierige, guitige meisje Lila in drie korte verhaaltjes waarin Lila probeert, valt, opstaat, ontdekt en leert. De verhaaltjes openen telkens met een dubbele titelpagina waarop – op een witte ondergrond – de titel van het verhaaltje en enkele eenvoudig in groen potlood geschetste ‘Lilaatjes’ te zien zijn. De overige dubbele pagina’s zijn steeds hetzelfde van opzet: één bladzijde bevat een eenvoudige, lieflijke illustratie, neergezet en ingekleurd met zachte tinten. De prentjes lijken met krijt geschetst en zijn prachtig in hun eenvoud. De andere pagina bevat steeds twee regels rijmende tekst. De rijmpjes lopen ritmisch goed en de lieve verhaaltjes toveren gegarandeerd bij menigeen een glimlach op het gezicht. Tegelijkertijd verscheen over het jongetje Oele ‘Dit is Oele’*. Vanaf ca. 2 jaar.

Dit is Lila

Drie kleine verhaaltjes over peuter Lila: hoe ze een torentje bouwt om over de muur te kijken, hoe ze een vlinder vindt, en hoe ze met haar lappenpop speelt. Dit alles in zoete wascolijnen van Ingrid Godon. En op rijm gezet door Imme Dros. Mooi in kadans, doorgaans met simpele woorden en constructies. Waardoor de superingewikkelde zin “Wat je als je omvalt ziet, zie je als je hoog staat niet.” (p. 10) des te meer uit de toon valt.

Over Imme Dros

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Imme Dros

Emmy Theodora (Imme) Dros (Oudeschild, 26 september 1936) is een Nederlandse schrijfster van jeugdliteratuur.

Leven

Dros wordt als eerste van zes kinderen geboren op Texel en groeide op dat eiland op. Ze bezocht het gymnasium in Den Helder en studeerde Nederlands in Amsterdam. Daarbij ontmoette ze haar echtgenoot Harrie Geelen met wie ze drie kinderen kreeg, onder wie Pieter Geelen (1964), de mede-oprichter van het navigatiebedrijf TomTom.

In 1971 debuteerde Dros als schrijver met Het paard Rudolf. Harrie Geelen, met wie ze in Hilversum woont, illustreerde veel van haar boeken.

Werk

In de jaren zeventig schreef Dros boeken over dieren en boeken naar aanleiding van televisieseries waaraan haar man ook meewerkte. Vanaf de jaren 80 nemen onzekere pubers een grote plaats in in haar werk. Eind jaren 80 volgen boeken voor beginnende lezers, onder andere de serie over Roosje. Veel opzi…Lees verder op Wikipedia

Suggesties