Boek
Nederlands

Roosje kreeg een ballon

Imme Dros (auteur), Harrie Geelen (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Roosje maakt van alles mee. Leuke, maar ook nare dingen. Vanaf ca. 7,5 jaar.
Leesniveau
AVI 4, AVI M4
Titel
Roosje kreeg een ballon / Imme Dros ; met ill. van Harrie Geelen
Auteur
Imme Dros
Illustrator
Harrie Geelen
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2001
48 p. : ill.
ISBN
90-269-9499-0

Besprekingen

Acht leuke, korte verhaaltjes over Roosje. De avonturen zijn alledaags en speels: broertje krijgen, ruzie maken met een vriendje, stiekem taart eten, enz. De bladspiegel is overzichtelijk, weinig tekst, groot en duidelijk lettertype, veel leuke en vlotte pentekeningen die de tekst zeer goed aanvullen. De tekst bestaat grotendeels uit een- en tweelettergrepige woorden. Soms worden echt moeilijke woorden gebruikt, in dit geval ondersteunen de illustraties prima. Een boekje dat uitermate geschikt is als leesoefenstof voor groep 3 na 8 à 9 maanden leesonderwijs. Het is echter ook geschikt om voor te lezen vanaf ca. 3 jaar. Verzorgde en aantrekkelijke uitgave. Gekleurde omslagillustratie in paars-blauw-rode tinten van Roosje met een enorme ballon. Bekroond met een Zilveren Griffel 1990.

Over Imme Dros

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Imme Dros

Emmy Theodora (Imme) Dros (Oudeschild, 26 september 1936) is een Nederlandse schrijfster van jeugdliteratuur.

Leven

Dros wordt als eerste van zes kinderen geboren op Texel en groeide op dat eiland op. Ze bezocht het gymnasium in Den Helder en studeerde Nederlands in Amsterdam. Daarbij ontmoette ze haar echtgenoot Harrie Geelen met wie ze drie kinderen kreeg, onder wie Pieter Geelen (1964), de mede-oprichter van het navigatiebedrijf TomTom.

In 1971 debuteerde Dros als schrijver met Het paard Rudolf. Harrie Geelen, met wie ze in Hilversum woont, illustreerde veel van haar boeken.

Werk

In de jaren zeventig schreef Dros boeken over dieren en boeken naar aanleiding van televisieseries waaraan haar man ook meewerkte. Vanaf de jaren 80 nemen onzekere pubers een grote plaats in in haar werk. Eind jaren 80 volgen boeken voor beginnende lezers, onder andere de serie over Roosje. Veel opzi…Lees verder op Wikipedia