Boek
Nederlands

De verbannen taal

Imre Kertész (auteur)

De verbannen taal

Genre:
Autobiografische teksten en essays over de holocaust en de doorwerking daarvan in het huidige Europa.
Extra onderwerp
essays
Titel
De verbannen taal
Auteur
Imre Kertész
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hongaars
Oorspr. titel
A szamuzott nyelv
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2005
235 p.
ISBN
90-234-1709-7

Besprekingen

De auteur, de eerste Hongaar die de Nobelprijs won (2002), is overlevende van Auschwitz en in zijn romans, verhalen en essays staat het thema van de holocaust centraal. De verbannen taal bevat de volledige essays en toespraken, 18 teksten, waaronder de rede bij het in ontvangst nemen van de Nobelprijs. Stuk voor stuk diepzinnige, in een gedragen hiëratische taal geschreven stukken, waarin de auteur de ethische en culturele betekenis van de holocaust doorgrondt. In elk essay analyseert hij genadeloos en scherp, soms in flitsende paradoxen, de ultieme degradatie die de hel van Auschwitz is geweest en nog steeds is. Want Auschwitz is geen Fremdkörper in de Europese geschiedenis. Kertész heeft van Auschwitz een continue ervaring gemaakt, een steeds actuele ethische kwestie, die zelfs de vraag stelt naar een andere taal, want het woord 'holocaust' is een bijna sacrale codenaam geworden voor de dagelijkse routine van massamoord. Vanuit deze ervaring schrijft Kertész ook over h…Lees verder
Lezingen, essays, brieven en persoonlijke verhandelingen die als thema de holocaust hebben, volgens Kertész het grootste trauma van de twintigste eeuw. Hij onderscheidt een oud en een nieuw Europa, de realiteit van vóór en na de holocaust. In zijn visie zal de nasleep van de holocaust nog lang doorwerken en hij onderstreept voortdurend het belang van deze gebeurtenis, aangezien deze in politiek, cultureel en moreel opzicht bepalend is (geweest) voor Europa. Naast het nazisme en antisemitisme behandelt de schrijver ook andere totalitaire stromingen, zoals het communisme, waarbij hij tevens vergelijkingen trekt tussen de verschillende systemen. Naast scherpe en analytische beschouwingen verwerkt hij in deze bundel ook zijn persoonlijke ervaringen uit Auschwitz. In de vertaling valt soms een wat on-Nederlands taalgebruik op. In 2002 ontving Kertész de Nobelprijs voor literatuur.

Over Imre Kertész

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Frankl Aliona

Imre Kertész [ˈimrɛ ˈkɛrteːs]? (Boedapest, 9 november 1929 – aldaar, 31 maart 2016) was een Hongaarse schrijver. Hij overleefde de Holocaust en won de Nobelprijs voor Literatuur (2002).

Leven

Kertész werd in 1944 door de Duitse bezetter vanwege zijn Joodse afkomst naar het concentratiekamp Auschwitz afgevoerd, vervolgens naar het kamp Buchenwald en het kamp Tröglitz/Rehmsdorf bij Zeitz. Na het behalen van zijn middelbareschooldiploma in 1948 werkte hij voor de kranten Világosság en Esti Budapest. In 1951 werkte hij een tijdje als fabrieksarbeider. Van 1951 tot 1953 was hij medewerker bij het Ministerie van Metallurgie en Werktuigindustrie. Vervolgens zat hij twee jaar in militaire dienst. Daarna werd hij beroepsschrijver en vertaler.

Werken

Aanvankelijk wilde men zijn boek Sorstalanság, dat de ervaringen beschrijft van een vijftienjarige jongen in…Lees verder op Wikipedia