Boek
Nederlands

Dat is een geheim!

Inge Misschaert (auteur), Bert Dombrecht (illustrator)
+1
Dat is een geheim!
×
Dat is een geheim! Dat is een geheim!
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Noor en Fien zijn hartsvrienden. Nee. Noor en Fien waren hartsvriendinnen. Van de ene dag op de andere hebben ze geheimen voor elkaar en praten ze niet meer met elkaar. Hun vrienden begrijpen er niks van. Een verhaal over misverstanden, ruzietjes en een geheim.
Onderwerp
Vriendschap, Ruzie, Geheimen
Leesniveau
AVI M4, AVI 3
Titel
Dat is een geheim!
Auteur
Inge Misschaert
Illustrator
Bert Dombrecht
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2009
32 p. : ill.
ISBN
9789058385758

Besprekingen

Dat is een geheim! is een echt meidenboekje over ruzie, misverstanden en vriendschap. Inge Misschaert vertelt hoe de twee hartsvriendinnetjes Fien en Noor in een heftige ruzie verzeild geraken. Een week spreken ze niet meer met elkaar en er volgt een heuse vechtpartij, maar daarna zetten ze zelf weer een punt achter de onvrede. De vriendjes kijken verbaasd toe en snappen niet wat de aanleiding was van die ellendige week.
Na het eerste hoofdstukje 'Nu' volgt 'Een week geleden', waarin wordt verteld hoe Fien zeven zou worden en de dagen aftelt. Ze droomt van duizend ballonnen en veel pakjes en kan haast niet wachten. Daarom smeekt ze Noor te vertellen wat ze van haar zal krijgen. Maar haar vriendin heeft helemaal nog geen pakje en kan het dus niet zeggen. Ze redt zich uit de penibele situatie met de woorden "Dat is een geheim". Fien kan de spanning niet langer verdragen en dat lezen we in de beeldende zin "De ballon zat nu in haar buik, bijna knapte hij, zo boos was ze." En er…Lees verder
Noor en Fien waren dikke vriendinnen tot een misverstand leidde tot stilte. Ze maken ruzie, Noor geeft bijvoorbeeld Fien een duw op de schommel en Fien valt in het zand. Dan gebeurt er iets waardoor alles weer oké wordt, en dat is hun geheim. Een eerste leesboekje met drie hoofdstukken. Het hoofdstuk in het nu is geschreven in de tegenwoordige tijd, het hoofdstuk dat een week geleden speelde in de verleden tijd. Er is geen inhoudsopgave, meestal wel paginanummering. Het lettertype is schreefloos en duidelijk. De zinnen zijn kort en enkelvoudig. Er is een duidelijke interpunctie en er worden meerlettergrepige woorden en directe rede gebruikt, AVI-M4. Bij de tekst staan passende illustraties, soms spread of paginagroot, in vrolijke kleuren. Ze zijn komisch, expressief en karakteristiek en hebben dieptewerking, de contouren zijn schetsmatig met aardige details; ze versterken de tekst. De techniek is potlood, ingevuld met inkt en verf. De achtergrond is lichtgelig. Het boek biedt herkenba…Lees verder

Dat is een geheim !

Nooriszeven jaar en Fien bijna zeven jaar. Vroeger waren ze hartsvriendinnen maar nu, nu kijkt Noor naar de muur en Fien naar de grond. Ze kijken niet naar elkaar ... Geen woord, geen lach, geen zoen en zo gaat het al een week! Hun klasgenootjes snappen er niets van. Ze hebben ruzie, ruzie over een geheim, een stom misverstand.
Dit boek gaat over echte hartsvriendinnen. Vriendinnen die boos op elkaar worden, vechten, roepen en schelden. Maar ook over vriendinnen die het weer goed maken zonder ook maar één woord te hoeven zeggen. Op elke bladzijde staat er een leuke tekening die perfect weergeeft wat er gebeurt. Persoonlijk vind ik de 'tijdlijn' van het boek een beetje moeilijk voor beginnende lezertjes. Er wordt van heden naar verleden en terug gesprongen.

Over Inge Misschaert

Inge Misschaert (Sint-Andries, 5 januari 1974) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Misschaert groeide op in Kortrijk. Als kind las ze veel en schreef toen haar eerste verhalen. Ze studeerde Germaanse talen in Kortrijk en Leuven. Toen ze in Leuven het vak over kinder- en jeugdliteratuur volgde, herontdekte ze haar passie voor jeugdboeken en begon ze opnieuw te schrijven. Ze geeft halftijds Nederlands in een middelbare school. De andere helft van de tijd schrijft ze.

Werk

Misschaert begint haar carrière als jeugdauteur met een aantal Vlaamse Filmpjes. In 2003 verscheen haar eerste verhaal, De opa-rovers. Later volgden De kleine clown en Maboel. Haar eerste jeugdboek, Bioboy, verscheen in 2007. Het vertelt het verhaal over Floris die strijdt tegen het kappen van een plaatselijk bos en verschijnt in een reeks die zich richt tot aarzelende lezers.

Het…Lees verder op Wikipedia