Boek
Nederlands

Bo en de rode kar

Ingrid Godon (illustrator)

Bo en de rode kar

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Als Bo samen met zijn vriend een kar gaat bouwen, blijkt hij te klein voor hen beiden. Hardkartonnen prentenboekje met expressieve tekeningen in gedekte kleuren en beweegbare flapjes. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Auto's, Timmeren
Titel
Bo en de rode kar / ill. Ingrid Godon
Illustrator
Ingrid Godon
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Theo's red wagon
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2002
[14] p. : ill.
ISBN
9789025837099

Besprekingen

Ingrid Godon schreef en illustreerde vier kartonnen flap-uit boekjes rond het hondje Bo. Elk boekje is volgens hetzelfde stramien opgebouwd en heeft een verrassend slot, de verhalen verschillen. En in tegenstelling tot vb. Max Velthuijs' Kikker, die steeds met dezelfde vriendjes opduikt, krijgt het hondje Bo hier in elk van de kartonboekjes een andere partner. Terugkerend element is de knuffel Pinguïn, die een passieve knuffelrol speelt. De dieren zijn lieve wezentjes, ook al werden ze in Godons typisch geworden illustratiestijl niet geromantiseerd. Godons getemperde kleurtinten -- grijs, bruin, matblauw -- maar ademen een rustige sfeer uit. De luchten zijn altijd een beetje bewolkt en overtrokken.

In Bo en de rode kar is het Otis de krokodil die Bo wil helpen bij het bouwen van een houten, rode kar. Daarmee kunnen ze dan samen de heuvel afroetsjen. Uiteindelijk brengt Otis de tijd door in een zetel met een verband rond zijn vinger, en moet Bo de klus in zijn eentje klar…Lees verder
Deeltje uit de reeks van vier* over hondje Bo, waarin hij samen met zijn vriendje krokodil Otis een kar gaat bouwen. Van de bouwtekening tot het eindresultaat is het proces mee te beleven. Uiteindelijk blijkt de kar te klein voor hen samen, maar groot genoeg voor Pinguïn. Om er achter te komen wie Pinguïn is, moet je wel heel goed op de plaatjes hebben gekeken. Het is de knuffel van Bo, die lang niet op elk plaatje voor komt. De materialen die nodig zijn voor de kar, kun je achter de flapjes bekijken. De tekst is goed te gebruiken voor kinderen vanaf ca. 3 jaar, een à twee regels onder de tekening. De prachtige illustraties beslaan steeds twee bladzijden, in de geheel eigen stijl van de illustratrice/auteur, vooral herkenbaar aan de oogopslag, de contouren en de sfeervolle kleuren. Degelijk uitgevoerd in hard karton met twee afgeronde hoeken; ook de flapjes zullen lang meegaan. Een fijn prentenboekje, geschikt voor peuters vanaf ca. 3 jaar.

Over Ingrid Godon

Ingrid Godon (Wilrijk, 29 augustus 1958) is een Belgische illustrator van kinderboeken.

Leven

Godon heeft geen echte opleiding illustreren gehad. Ze volgde een opleiding etalage aan de Stedelijke voor Schone Kunsten in Lier. Haar leraar, Rik van den Brande (zelf illustrator), stimuleerde haar om in de richting van illustreren verder te gaan.

Werk

Godon begon in 1981 met werken voor schoolboeken en -tijdschriften zoals Dopido. Naar eigen zeggen heeft ze daar het vak geleerd. Ze bleef dit werk ongeveer 20 jaar lang doen. Na een tijdje wilde ze echter meer en kreeg ze geleidelijk aan steeds meer opdrachten voor kinderboeken. Het bekendst is ze ondertussen met haar Nellie & Cezar-boekjes, waar ook tekenfilms van gemaakt zijn.

In 2000 verscheen Wachten op matroos, waarvan Godon het verhaal bedacht had en illustreerde en waar André Sollie de tekst bij schreef. Dit boek beteken…Lees verder op Wikipedia

Suggesties