Boek
Nederlands

Voelen en proeven en ...

Ingrid Godon (illustrator), Linda Van Mieghem (auteur)
+1
Voelen en proeven en ...
×
Voelen en proeven en ... Voelen en proeven en ...
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een muis en een kikker laten zien hoe ze hun zintuigen gebruiken. Hardkartonnen prentenboek met eenvoudige tekeningen in kleur en tekst op rijm. Vanaf ca. 2,5 jaar.
Onderwerp
Zintuigen
Titel
Voelen en proeven en ... / Linda van Mieghem ; [ill.] Ingrid Godon
Illustrator
Ingrid Godon
Auteur
Linda Van Mieghem
Taal
Nederlands
Uitgever
Averbode: Averbode, 2000
[24] p. : ill.
ISBN
90-317-1614-6

Besprekingen

In de reeks 'Begrippen in beeld' verscheen een vierde deel: Voelen en proeven en... In deze stevig kartonnen uitgave vind je 12 kleurenprenten met de afbeelding van de zintuigen op een manier zoals peuters ze kunnen ontdekken. Rechts staan Nellie Muis en Cezar Kikker die een begrip én tegenstelling uitbeelden. Op de linkerpagina krijg je een versje met een piepklein tekeningetje. Het zintuig staat links bovenaan in vetjes gedrukt.


De illustraties van Ingrid Godon zijn geslaagd. De peutermuis en -kikker zien er vrolijk, speels en grappig uit. Linda van Mieghems versjes sluiten mooi aan bij de begrippen: tasten-voelen, luisteren-horen, ruiken, proeven-smaken en kijken-zien. Vanaf drie jaar. [Dani]
In deze serie verschenen al eerder tegenstellingen "Dik en dun en...", "In en uit en..." en werkwoorden "Springen en dansen en..."*. In dit boekje worden de zintuigen tasten, luisteren, ruiken, proeven en kijken behandeld, resp. in vier, twee, twee, twee en twee platen . Het is een oblong, hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde en geplastificeerde bladen. Op de linkerpagina staat een vierregelig rijmpje (bijna steeds aabb, een enkele keer abcb), dat aangeeft waar het over gaat, terwijl op de andere bladzijde een gekleurde prent hetzelfde doet. De tekst is eenvoudig, en klinkt lekker vlot, de tekeningen zijn vrolijk en verduidelijken de tekst. De onderwerpen zijn zo gekozen dat deze m.n. peuters zullen aanspreken, maar ook voor kleuters is dit leuk. Zeker wanneer ze zelf de rijmwoorden mogen aanvullen. Een leuk boekje, met dikke bladzijden, dat zeker met hulp van volwassenen de taalverwerving zal activeren, doch waar de kinderen ook zelfstandig veel plezier aan zullen hebben.

Over Ingrid Godon

Ingrid Godon (Wilrijk, 29 augustus 1958) is een Belgische illustrator van kinderboeken.

Leven

Godon heeft geen echte opleiding illustreren gehad. Ze volgde een opleiding etalage aan de Stedelijke voor Schone Kunsten in Lier. Haar leraar, Rik van den Brande (zelf illustrator), stimuleerde haar om in de richting van illustreren verder te gaan.

Werk

Godon begon in 1981 met werken voor schoolboeken en -tijdschriften zoals Dopido. Naar eigen zeggen heeft ze daar het vak geleerd. Ze bleef dit werk ongeveer 20 jaar lang doen. Na een tijdje wilde ze echter meer en kreeg ze geleidelijk aan steeds meer opdrachten voor kinderboeken. Het bekendst is ze ondertussen met haar Nellie & Cezar-boekjes, waar ook tekenfilms van gemaakt zijn.

In 2000 verscheen Wachten op matroos, waarvan Godon het verhaal bedacht had en illustreerde en waar André Sollie de tekst bij schreef. Dit boek beteken…Lees verder op Wikipedia

Suggesties