Boek
Nederlands

Het concert

Jaak Dreesen (auteur), Ingrid Godon (illustrator)
+1
Het concert
×
Het concert Het concert
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Kobe speelt vaak viool als zijn moeder cello speelt. Als tijdens het concert de violist struikelt, neemt Kobe zijn partij over. Prentenboek met warme illustraties in kleur. Vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Het concert
Auteur
Jaak Dreesen
Illustrator
Ingrid Godon
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2005
[32] p. : ill.
ISBN
9789058382061

Besprekingen

In Het concert vormen schrijver Jaak Dreesen en illustratrice Ingrid Godon een mooi duo. Omdat het huis van Kobe vlak bij de zee staat, maakte Ingrid Godon hier even stemmige zee- en duingezichten als in Wachten op matroos. Maar de kern van het verhaal draait om muziek. Kobes mama speelt cello en Kobe viool. Vaak spelen ze vlak bij de zee, op de golfbreker, terwijl de golven sissen en bruisen. Maar Kobe is er ook bij als mama repeteert voor het grote concert. En terwijl papa er voor zorgt dat het thuis gezellig is én ijverig affiches voor het concert plakt, oefenen mama en Kobe heel veel samen. Tijdens het grote concert komt de violist na de pauze ten val... en neemt Kobe het van hem over! Mama en Kobe zijn allebei dolgelukkig dat ze naast elkaar op het podium staan.

Van het hele verhaal gaat een grote warmte en harmonie uit. Gelukkig mogen er in kinderboeken ook nog perfecte, liefdevolle relaties tussen ouders en kinderen beschreven worden. Er wordt dan ook veel …Lees verder
Kobe en zijn ouders wonen vlak bij de zee. Kobe speelt viool, zijn mama cello. Ze oefenen/spelen samen op het strand. Op de dag van het concert, als mama speelt, zit Kobe in de zaal. Na de pauze struikelt de violist en kan niet meer musiceren. Maar dan weerklinkt prachtige vioolmuziek: het is Kobe. De pianist, mama en Kobe spelen samen de sterren van de hemel. Aan het applaus komt geen einde. Prentenboek met een knap geschreven verhaal over de relatie tussen een kind en zijn ouders. De warmte, hun gelijkwaardigheid en het vertrouwen in elkaar zijn op elke pagina voelbaar. De schrijfstijl is sober, gevoelig en poëtisch. De auteur heeft maar weinig woorden nodig om de personen en hun situatie neer te zetten. Steeds is op de linkerpagina de tekst afgedrukt en is op de rechter een mooie, gekleurde illustratie te zien, die goed aansluit bij de sfeer van het verhaal. Verzorgde uitgave in oblong formaat om te vertellen aan en te bekijken met kinderen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 …Lees verder

Over Jaak Dreesen

Jaak Dreesen (Bocholt, 24 januari 1934) is een Vlaamse journalist en schrijver van jeugdboeken.

Hij was vanaf 1960 journalist bij het Vlaamse weekblad De Bond, het ledenblad van de "Bond van Grote en Jonge Gezinnen". Later zou hij er de hoofdredacteur van worden. Hij schreef ook hoorspelen en liedjesteksten (onder anderen voor Miel Cools en Lize Marke, voor wie hij de tekst leverde van het lied waarmee ze voor België deelnam aan het Eurovisiesongfestival 1965). In 1963 publiceerde hij een boek over kleinkunst: De kleine kaarten op tafel.

Pas op 44-jarige leeftijd debuteerde hij als auteur van een jeugdboek: Zand erover! (1978). Sedertdien heeft hij er meer dan dertig geschreven, zowel voor jonge kinderen als voor adolescenten. Hij schrijft vaak over ernstige onderwerpen zoals ziekte, dood, oorlog, echtscheiding... in een sfeervolle, sobere en poëtische stijl.

Jeugdboeken