Dvd
Frans

Le huitième jour

Jaco Van Dormael (regisseur)
Een film over de bijzondere vriendschap tussen een overspannen zakenman en een jongen met het Syndroom van Down
Onderwerp
Downsyndroom
Titel
Le huitième jour / dir. and screenplay by Jaco van Dormael
Regisseur
Jaco Van Dormael
Taal
Frans
Uitgever
[Plaats van uitgave niet vastgesteld]: Universal, 2002
1 dvd-video
Oorspr. opname
1995
Speelduur
ca. 120 min.
Aantekening
Frans gesproken Ondertiteling : Engels, Nederlands
EAN
3259190251991

Besprekingen

Belgische speelfilm uit 1995 van regisseur Jaco van Dormael (Toto Le héros). Geacteerd door de aan het Syndroom van Down lijdende Pascal Duquenne en door Daniel Auteuil. Een film over een bijzondere vriendschap tussen een geflipte zakenman en een jongen met het Syndroom van Down. Pieter Steinz (NRC): 'Op het filmfestival van Cannes, waar de nieuwe film van Van Dormael in mei in première ging, kreeg Duquenne de prijs voor de beste acteur. Hij moest hem delen met zijn Franse tegenspeler Daniel Auteuil, die de metamorfose van de gladde, egoïstische Harry inderdaad goed vorm weet te geven. (...) Le huitième jour is veel tegelijk: een Belgische road movie waarin gereisd wordt van de buitenwijken van Brussel naar de Vlaamse kust; een moraliteit die begrip kweekt voor de Ander en Dat Wat Anders Is; een sprookje met musical-elementen over een zakenman in een midlife crisis. Wie niet al te cynisch de bioscoop binnengaat, zal geroerd worden - is het niet door het bitterzoete verhaal, dan wel do…Lees verder

Over Jaco Van Dormael

Jaco Van Dormael (Elsene, 9 februari 1957) is een Belgische cineast.

Na zijn filmstudies (opnametechnieken en filmproductie) aan het INSAS in Brussel en de École Louis-Lumière in Parijs werkte hij eerst als toneelregisseur, alvorens in de filmwereld te stappen.

Zijn eerst langspeelfilm, Toto le héros, verscheen in 1991. Hiermee won Van Dormael dat jaar de César voor Beste buitenlandse film en de Caméra d'Or op het filmfestival van Cannes. In 1996 ontving Van Dormael de Plateauprijs voor de film Le Huitième Jour. De film werd ook genomineerd voor een Golden Globe.

Zijn derde langfilmproductie, Mr. Nobody, dateert uit 2009. Met hoofdrollen voor Jared Leto en Sarah Polley. De filmlocaties bevinden zich in Canada, Duitsland en België.

Van het in 2019 uitgekomen album De laatste farao in de Blake en Mortimer reeks, verzorgde hij samen met de Belgische schrijver Thomas Gunzig het scenario. De tekeningen zijn van Francois Schu…Lees verder op Wikipedia