Wayne Tedrow moet voor zesduizend dollar een klusje klaren, maar wordt meegezogen in fatale gebeurtenissen, zijn drang naar wraak, moord, misdaad en samenzweringen. Ook Pete Bondurant en Ward Littel zijn weer van de partij. En ja, ze hebben allen te maken met de moord op Kennedy, waarmee het boek opent.
Titel
Zes ruggen
Auteur
James Ellroy
Vertaler
Gerda Baardman Huub Groeneboer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The cold six thousand
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2001
798 p.
ISBN
90-450-0772-X

Besprekingen

Sinds zijn eerste werk in de jaren '80 en na zijn doorbraak in de jaren '90 is James Ellroy een gerespecteerde, gesettelde bestsellerauteur. Niet slecht voor een ex-inbreker, -leegloper, -verslaafde en slipjessnuffelaar, wiens boeken bol staan van racisme, ultrageweld, homofobie, misogynie, antisemitisme, drugs en de lagere lichaamsfuncties.

Zes ruggen is het zelfstandig te lezen vervolg op Amerikaans riool, dat eindigde net voor de moord op J.F. Kennedy. Nogal wat personages uit dat boek doen hier opnieuw hun intrede. Het verhaal focust op Wayne Tedrow, die voor zesduizend dollar (zes ruggen) een klusje moet klaren, maar wordt meegezogen in fatale gebeurtenissen, zijn drang naar wraak, moord, misdaad en samenzweringen. Ook Pete Bondurant en Ward J. Littel zijn weer van de partij. En ja, ze hebben allen te maken met de moord op Kennedy, waarmee het boek opent. Zij doen weer de klusjes, voor Hughes, die Vegas probeert te kopen, voor Hoover, die tegen iedereen is di…Lees verder
'Ik laat in mijn boeken de verwording van mijn land zien', zei Ellroy onlangs in een interview in Vrij Nederland. In zijn nu al fameuze 'Underworld USA-trilogie' waarvan dit deel 2 is, geeft Ellroy in een mengeling van feiten en fictie zijn versie van een uiterst woelige periode uit de moderne Amerikaanse geschiedenis. In deel 1 'Amerikaans riool' beschreef hij de periode 1958-1963, en eindigde vlak voor de moord op John F. Kennedy. In deel 2, dat enkele minuten na die moord begint, zijn het de daaropvolgende jaren en de omstandigheden rond de moorden op Martin Luther King en Bobbie Kennedy. L.A politieman Tedrow Jr. krijgt te maken met de al uit deel 1 bekende Bondurant en Littell, hoofdrolspelers bij de moord op J.F. Kennedy, en hun misdadige praktijken. De maffia, rassenrellen, heroïnehandel in Vietnam, gebeurtenissen op Cuba, in Dallas en Las Vegas worden verteld in keiharde met slang doorspekte uiterst korte zinnen die aankomen als mokerslagen. Duistere, complexe, buitengewoon ge…Lees verder

Over James Ellroy

CC BY 2.0 - Foto van/door Mark Coggins from San Francisco

James Ellroy, geboortenaam Lee Earle Ellroy (Los Angeles, 4 maart 1948) is een veelgelezen Amerikaanse misdaadschrijver en essayist. Hij heeft een unieke "telegrafie"-stijl, waarbij hij woorden weglaat die andere schrijvers noodzakelijk zouden vinden. Zijn boeken worden gekenmerkt door hun zwarte humor, de weergave van Amerikaans autoritarisme, een veelheid aan verhaallijnen en een pessimistisch wereldbeeld.

Hoewel Ellroy in het algemeen conservatief lijkt, is hij een streng vegetariër die geen sterkedrank gebruikt, en die tegen de doodstraf is.

In 1958, toen James 10 jaar oud was, werd zijn moeder, Geneva, vermoord in El Monte. Zij was naar daar verhuisd samen met James, drie jaar na de scheiding van zijn vader, Armand. De moord die nooit opgelost werd, was een keerpunt in James' leven, en dit gaf hij weer in My Dark Places.

Ellroy is na zijn scheiding van zijn tweede vrouw Helen Knode in 2006 met wie hij in Kansas woonde, teruggekeerd naa…Lees verder op Wikipedia