Strip
Nederlands
Stripbiografie van Damiaan, de Belgische pater die in de negentiende eeuw naar Hawaï vertrok om daar in de leprozenkolonie Molokaï te zorgen voor de melaatsen.
Onderwerp
Damiaan (pater)
Titel
Getekend Damiaan
Illustrator
Jan Bosschaert
Scenarist
Ruben Boon Bart Maessen
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Van Halewyck, 2017
56 p. : ill.
ISBN
9789461317490 (paperback)

Besprekingen

Stripbiografie. Naar aanleiding van de achtste verjaardag van de heiligverklaring van pater Damiaan is dit biografisch stripverhaal verschenen. De nadruk ligt op de weg die Jozef De Veuster (kloosternaam: Damiaan) heeft afgelegd van Ninde bij Tremelo via Leuven en Parijs naar de Hawaï-eilanden, en zijn motivatie om als missionaris te werken in de leprozenkolonie van Molokaï, minder op zijn feitelijke activiteiten voor de melaatsen en de voortdurende tegenwerking van de (kerkelijke) autoriteiten. Het levensverhaal wordt door pater Damiaan zelf verteld tot aan zijn tragische dood ten gevolge van leprabesmetting. Hierdoor mist het verhaal de levendigheid van dialogen en narratieve ontwikkelingen, en neigt het naar een opsomming. Het niet zo sterke scenario staat in contrast tot het uitstekende tekenwerk van Jan Bosschaert. In realistische stijl getekend, ingekleurd stripverhaal met grote aandacht voor de historische achtergrond. Veel tekst. Speelse lay-out. Achterin een dossier over pate…Lees verder

Over Jan Bosschaert

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Lafloche

Jan Bosschaert (Borgerhout, 15 december 1957) is een Belgisch stripauteur en illustrator.

Levensloop

Op 16-jarige leeftijd verscheen er al een publicatie van Bosschaert in het stripblad Robbedoes. Vervolgens studeerde hij Vrije Grafiek aan het Sint-Lucasinstituut in Brussel.

Zijn eerste stripverhaal Icarus kwam uit in 1981. In 1983 verscheen Pest in 't Paleis, een persiflage op de Belgische politiek, naar een scenario van Humo-journalist Guido Van Meir. In 1998 tekende hij voor Urbanus het eerste album van een nieuwe stripreeks: De Geverniste Vernepelingskes. In 2012 stopte hij tijdelijk met de reeks om zich meer bezig te houden met andere projecten. Ander bekend werk van Bosschaert zijn de reeksen Sam en Jaguar.

Naast zijn stripverhalen is Jan Bosschaert bekend als kunstschilder en als illustrator. Dit laatste doet hij eerst en vooral voor de VRT, nadien voor een grote hoeveelheid…Lees verder op Wikipedia