Boek
Nederlands

De zwijnenbende

Jan Paul Schutten (auteur), Saskia Halfmouw (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Sebastiaan (10) en Maroesjka (11) redden samen met hun vader twee varkens uit het water. Maar wat doe je met twee varkens? Het tweetal besluit in ieder geval vegetarie͏̈r te worden. AVI-E7. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Varkens, Vegetarisme
Leesniveau
AVI E7, AVI 9
Titel
De zwijnenbende
Auteur
Jan Paul Schutten
Illustrator
Saskia Halfmouw
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2010
106 p. : ill.
ISBN
9789048706662 (hardback)

Besprekingen

Broer en zus Sebastiaan en Maroesjka van 10 en 11 jaar redden samen met hun vader op een dag twee varkens uit de rivier. Als blijkt dat ze voor de slacht bestemd waren, besluit hun vader, die kok is, ze te kopen en wordt het hele gezin vegetariër. Maar hoe en waar houd je twee varkens? En hoe kook je lekker vegetarisch eten? Deel uit de serie 'Boekbende'* waarin kinderboeken op alle AVI-niveaus en in verschillende genres verschijnen. Elke titel heeft een specifiek thema, hier voedsel. De auteur (1970) schreef eerder 'De wraak van het spruitje' (het Boekenweekgeschenk 2009) en 'Kinderen van Amsterdam' dat de Gouden Griffel 2008 heeft gekregen. Ook in deze uitgave bewijst hij zijn talent voor een vlot verteld verhaal, vol dialogen en met leuke vondsten (AVI-E7). Grappige aquareltekeningen in zwart-wit ondersteunen de tekst. De schutbladen zijn geïllustreerd als een soort stripverhaal, waarin het boek wordt samengevat. Vanaf ca. 10 jaar.

De zwijnenbende

Zwijsen is gekend om zijn taalmethodes en zijn goede leesboeken. De reeks ‘Boekbende’ is ontwikkeld om tegemoet te komen aan de noden van de jonge lezer. Na het aanvankelijk lezen is het immers belangrijk dat het kind veel leest. Daardoor zal het ook steeds beter gaan lezen. De boeken uit deze reeks zijn wat dikker en volgen de leesontwikkeling van kinderen stap voor stap. Ze volgen de huidige AVI-indeling die door het Cito is opgesteld. Boekbende gaat er prat op om spannende boeken te bieden en dat in verschillende leeftijdscategorieën. Daarenboven sluiten ze aan op de technische leesontwikkeling van kinderen. Zo krijgen ze alle kansen om goede lezers te worden. De lay-out is rustig en overzichtelijk. De bladspiegel wordt regelmatig doorbroken door een passende illustratie. Cover en inhoud sluiten goed aan bij de leefwereld van de lezers. Het verhaal wordt in stripverhaal verkort weergegeven aan de binnenkant van de cover.
Sebastiaan en Maroesjka redden samen met hun vader twee…Lees verder

Over Jan Paul Schutten

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Jan Paul Schutten (Vlissingen, 30 november 1970) is een Nederlandse schrijver van jeugdliteratuur.

Carrière

Schutten is een schrijver van kinderboeken. Het grootste deel van zijn werk bestaat uit informatieve boeken, met name over dieren, geschiedenis en wetenschap. Met zijn debuut Ruik eens wat ik zeg, een non-fictieboek over de taal van planten en dieren won hij meteen een Vlag en Wimpel. In 2008 ontving Schutten de Gouden Griffel voor Kinderen van Amsterdam en in 2014 voor Het raadsel van alles wat leeft- en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel. Dit boek werd ook bekroond met het Gouden Penseel voor de illustraties van Floor Rieder. In 2009 schreef hij het kinderboekenweekgeschenk: De wraak van het spruitje. Jan Paul Schutten werd in 2015 voor 2 jaar benoemd als Kinderboekenambassadeur, een initiatief van Stichting Lezen en het Nederlandse Letterenfonds. In deze …Lees verder op Wikipedia

Suggesties