Boek
Nederlands

Tot op het bot

Jeffery Deaver (auteur)
Een seriemoordenaar daagt de politie van New York uit, maar de enige die hem doorziet is een forensisch specialist die, verlamd, aan bed gekluisterd is.
Titel
Tot op het bot
Auteur
Jeffery Deaver
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The bone collector
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 1998
303 p.
ISBN
90-269-7470-1

Besprekingen

Lincoln Rhyme heeft als forensisch specialist een internationale faam opgebouwd. Daar komt bruusk een eind aan wanneer hij na een ongeval volledig verlamd raakt. Hulpeloos gevangen in zijn krachteloze lichaam wordt Rhyme gaandeweg een verbitterd man. Zo verbitterd dat hij plannen maakt om zijn eigen dood voor te bereiden. Dan doet een oude politiemakker beroep op zijn kennis. Want New York wordt geteisterd door een seriemoordenaar, die bij elke moord de politie de kans geeft het volgende slachtoffer te redden, als zij de cryptische aanwijzingen die hij achterlaat, op tijd kunnen ontcijferen. Rhyme schakelt agente Amelia Sachs in bij het onderzoek. Het is haar opdracht telkens de plaats van de misdaad minutieus te onderzoeken om toch maar geen enkele aanwijzing over het hoofd te zien. Met die gegevens zet Lincoln Rhyme zijn speurders telkens weer op het spoor van de Knekelman, zo genoemd omwille van zijn morbide voorkeur voor beenderen.

Deavers boek moet het vooral hebben van de…Lees verder
In New York vermoordt een taxichauffeur zijn passagiers. De politie vraagt de hulp van Rhyme, een collega die na een ongeluk volledig verlamd is geraakt. Hij schakelt Amelia Sachs in, een surveillante zonder enige ervaring in opsporingsmethodes. Zij fungeert als zijn ogen en slaagt erin sporen op te merken en veilig te stellen. Bij elke oplossing is het een race tegen de klok om het volgende slachtoffer op tijd te vinden. Het net om de dader wordt steeds strakker aangetrokken, maar uiteindelijk blijken zijn motieven een grote verrassing te zijn voor Rhyme. In deze misdaadroman gaat het vooral om het veilig stellen van sporen en het trekken van de juiste, niet altijd voor de hand liggende conclusie. Dit forensisch onderzoek wordt minutieus beschreven, maar is zo verrassend en spannend dat de lezer geen letter durft over te slaan om maar geen aanwijzing te missen. Een van de beste boeken op dit gebied! Kleine druk. Verfilmd met Denzel Washington en Angelique Jolie; filmfoto op de omslag.

Over Jeffery Deaver

Jeffery Deaver (Glen Ellyn (Illinois), 6 mei 1950) is een Amerikaanse schrijver.

Deaver was oorspronkelijk journalist maar studeerde later rechten en werd advocaat. Hij begon destijds ook met het schrijven van boeken.

De populairste boekenreeks die hij heeft uitgebracht, draait helemaal om de hoofdpersoon - detective Lincoln Rhyme - en zijn assistente Amelia Sachs. Vrijwel al zijn werk eindigt met een of meer verrassende wendingen.

Van drie van zijn boeken zijn films gemaakt: The Bone Collector (1999), The Devil's Teardrop (2010) en van A Maiden's Grave een tv-film genaamd Dead Silence (1997).

Op verzoek van de erfgenamen van Ian Fleming (in opdracht van Ian Fleming Publications Ltd ) schreef Jeffery Deaver een nieuw James Bondverhaal dat de titel Carte Blanche meekreeg. Het werd op 25 mei 2011 in Londen aan de pers voorgesteld en werd in de VS en in Canada op 14 juni 2011 door Simon & Schuster gepubliceerd. …Lees verder op Wikipedia