Boek
Nederlands

Dikkie Dik viert Sinterklaas

Jet Boeke (illustrator), Arthur Van Norden (auteur)
+1
Dikkie Dik viert Sinterklaas
×
Dikkie Dik viert Sinterklaas Dikkie Dik viert Sinterklaas
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Bundel met vier sinterklaasverhalen over Dikkie Dik. Prentenboek met grote, eenvoudige tekeningen in aquarel. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Katten
Titel
Dikkie Dik viert Sinterklaas / idee en ill. Jet Boeke ; tekst Jet Boeke en Arthur van Norden
Illustrator
Jet Boeke
Auteur
Arthur Van Norden
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, © 2008
[28] p. : ill.
ISBN
9789025744762 (hardback)

Besprekingen

Dit prentenboek bundelt twee sintverhalen uit het eerder verschenen Dikkie Dik Sint en kerstverhalen (2005), waaraan één nieuw verhaal werd toegevoegd. Op de cover komen Dikkie Dik (met een mijter en een witte baard) en Beer (met een pietenhoed) uit een rood-wit gekleurde kist te voorschijn. De kist en de sint-attributen van Dikkie Dik zijn uitgevoerd in fluweel.

In het eerste verhaal verkleden Dikkie Dik en Beer zich als Sint en Piet, die zelf niet voorkomen in het verhaal. Het paard van Sinterklaas is dan weer wél aanwezig; die neemt nl. dankbaar de wortel in ontvangst. Ten slotte vinden Dikkie Dik en Beer een cadeautje in hun mandje. Kleuters die andere verhalen over de Sint kennen, zullen moeiteloos het verband leggen tussen de fratsen van Dikkie Dik en Beer en het échte sinterklaasverhaal.

In 'Letters van chocolade' krijgen Dikkie Dik en Muis een pakje met letters. Op de prent heeft Dikkie Dik twee letters D in zijn poten, en toont Poes Muis de letters P en …Lees verder
Vierkant prentenboek waarvan de gele schutbladen vol staan met kleine Dikkie Diks. De vier verhalen zijn zeer herkenbaar: grote, vrijstaande, eenvoudig uitgevoerde prenten in niet strak getrokken kaders met korte tekstjes daaronder. Geen verrassende dingen, maar pure nostalgie. Dikkie Dik en Beer verkleden zich als Sint en Piet; Dikkie Dik vindt een wortel in een schoen, wil deze naar buiten brengen en komt het paard tegen; Dikkie Dik en poes Muis worden vies van de chocoladeletters; en Dikkie Dik maakt jacht op de maan en vindt een cadeautje. Mooi om tijdens de sinterklaasperiode voor te lezen en als kijkboek voor peuters en kleuters. Vanaf ca. 2 jaar.

Dikkie Dik viert Sinterklaas

Wanneer een peuter een Dikkie-Dik-boekje openslaat, herkent hij dadelijk de leuke kat en weet hij dat het over de dikke rosse kater gaat. De verhaaltjes zijn steeds eenvoudig en zo goed geïllustreerd dat er zeer weinig tekst nodig is. Dit boek met zachte stukjes stof op de kaft bevat vier kleine verhaaltjes over Dikkie Dik in de sinterklaastijd. Peuters zijn al vertrouwd met tal van elementen uit de sinterklaastraditie; in combinatie met Dikkie Dik leveren die enkele leuke verhaaltjes op. In 'Verkleden' zet Dikkie Dik een papieren mijter op bij Beer maar die is te groot. Dus zet hij zelf de mijter op zijn kop en Beer krijgt een mooie muts. Nu zijn ze net Sint en Piet. 'De wortel' vertelt hoe Dikkie Dik een wortel vindt in zijn schoen. Hij wil hem in de grond stoppen in de tuin maar geeft hem toch aan het paard. Het paard van Sinterklaas! Dikkie Dik en Poes Muis hebben elk twee chocoladeletters gekregen in het gelijknamige verhaal. Ze smullen ze lekker op, tot ze helemaal onder de c…Lees verder

Over Jet Boeke

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Jet Boeke (Wageningen, 28 oktober 1948) is een Nederlandse illustrator die vooral bekend is geworden met haar tekeningen van de rode kater Dikkie Dik. Deze verhalen worden regelmatig voorgelezen in het kinderprogramma Sesamstraat. De verhalen over Dikkie Dik zijn met name gericht op peuters.

Levensloop

Na haar eindexamen middelbare meisjesschool ging Boeke naar Amsterdam, waar ze was toegelaten tot de Rietveldacademie. Aanvankelijk wilde ze industrieel vormgever of edelsmid worden, maar op advies van een leraar koos ze uiteindelijk voor de richting grafische vormgeving.

Toen haar opleiding was afgerond reisde ze twee jaar door Noord- en Zuid-Amerika. In New York leerde zij een illustrator kennen die animatiefilmpjes voor Sesame Street maakte. Zo kwam ze voor het eerst met het programma in contact. Teruggekomen in Nederland bleek dat er een Nederlandse versie van Sesamstraat in voorbereiding was. Zij bood haar diensten a…Lees verder op Wikipedia